Всички на Балканите сме велики. Имаме Велика Гърция, Велика Албания,

...
Всички на Балканите сме велики. Имаме Велика Гърция, Велика Албания,
Коментари Харесай

Борисов: Западните Балкани са пропити с кръв, нека ги направим място за добър бизнес и просперитет

Всички на Балканите сме велики. Имаме Велика Гърция, Велика Албания, Велика Турция, Велика България.  Исторически сме се били с всички съседи и те с нас. Резултатът - Западните Балкани са най-изостанали. Тази част от Европа е толкоз пропита с кръв, дано я създадем място за добър бизнес и разцвет. Това прикани министър председателят Бойко Борисов, по време на втория стопански конгрес в Пловдив.

" Исторически ние сме си съседи и сме си благи. Резултатът е, че Западните Балкани са изостанали. Надявам се сътрудниците от Северна Македония да одобряват нужните изводи, с цел да се съблюдава договорът за добросъседство. И да продължим да ги поддържаме за НАТО и Европейски Съюз. " Така стартира встъплението си на втория стопански конгрес в Пловдив министър председателят Бойко Борисов. Той не подмина тематиката за Гоце Делчев, която разпали пристрастености напоследък сред двете съседски страни.

" Той е български воин, който се е жертвал, заложил е всичко за свободата на Македония. По същия метод и Че Гевара от Аржентина е отишъл да се бие за  свободата на Куба. И вместо тези герои със своите саможертви да ни вършат по-силни и да ни сплотяват, стават ябълка на раздора ", недоумява Борисов. Той напомни, че античното име на Пловдив е Филипополис, само че това не пречи градът да е одобряван добре от всички.

" Толкова по тая тематика. Балканите имат сега политици с разсъдък и опит и ще преодолеем всичко ", пожела министър председателят, представен от „ 24 часа ”. След това се насочи към графика, която демонстрира развиването на България през последните десетилетия.

" Когато коментирате прехода, тъй като доста обичате, ви предлагам да гледате тази графика по години ", предложи той на Петър Ганев. Огромният срив в българската стопанска система стартира от 1990 г.  Чак когато ние идваме, стартира напред. 10-15 години тотална загуба. Който желае да се припознава. Но когато обстоятелствата приказват и Конфуций би трябвало да мълчи ", натърти Борисов.

Според него този напредък се дължи на добра данъчна среда. " Нашата стопанска система се ориентира към машиностроене и металургия. Затова е този растеж. Принадената стойност остава тук. И последните 10 година два пъти са се вдигнали приходите. Щото на приказки е доста елементарно. Доходи се подвигат с бизнеса, с тези, които вършат Брутният вътрешен продукт и добавената стойност. Това усилва заплати и пенсии ", отсече той. И напомни, че тази година страната ще има голям масраф за военните.

" Видях гръцкият и турския дипломат от двете ми страни. България потвърди по какъв начин се прави по този начин, че без да визира ничии интерес, да бъде потребна и за себе си, и за съседите. Преди месец с Ципрас започнахме интерколектора за газ. В същото време с нашите съседи от Турция строим за 18 милиарда кубика. Румънците и те да сложат компресорни станции.  Така ще можем всички да купуваме и продаваме газ и да създадем същинска конкурентна среда. От през днешния ден имаме газова борса. Това са доста старания ", уточни той.

" Ако тръгнете от София до Бургас и до Истанбул, карате единствено по автомагистрала. И " Струма " е към своя край. Имах среща с гръцкия опозиционен водач и мой другар Кирякос Мицотакис. Ципрас също ми е другар. При тях  предстоят избори. Но дружно с гръцкия бизнес би трябвало да натиснем, с цел да се направи скоростен път от Александруполис до автомагистрала " Марица ". Така ще свържем Босфора, Черно и Егейско море ", акцентира министър председателят.

" Всеки предприемач, който пристигна, се интересува за какъв брой време тировете прекосяват границите. Затова разширяваме и Калотина с две КПП-та. Тъкмо построихме Автомагистрала " Тракия " и тя отесня. 57 000 коли минават по нея на денонощие ", уточни министър председателят. Той заяви, че юли-август започват пътя Монтана-Видин. После идвал ред на Търново-Русе.

Борисов приключи с апел към Турция, Гърция и Кипър. " Надявам се да намерят рационално решение за находищата на газ в Кипър. Не е добре да дрънчат оръжия покрай нас. Има опция големи количества газ да се прекарват през Гърция, Турция и България. Не е обикновено натовски страни да влязат в спор ", безапелационен и Борисов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР