Всички моряци са в добро здраве, намират се на борда

...
Всички моряци са в добро здраве, намират се на борда
Коментари Харесай

Мария Габриел: Всички моряци от кораба „Руен“ са в добро здраве, намират се на борда на индийския военен кораб

Всички моряци са в положително здраве, намират се на борда на индийския боен транспортен съд. Това сподели вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел. Тя даде брифинг за медиите в Министерството на външните работи (МВнР) по отношение на освобождението на българските моряци от кораба “Руен ”, предава Българска телеграфна агенция.

Оттук нататък поставяме старания за тяхното навреме завръщане в България, сподели още Габриел и добави, че са освободени и седемте български моряци от екипажа.

Габриел напомни, че плаващият под малтийски байрак от Южна Корея за Турция товарен транспортен съд „ Руен “ беше отвлечен на 14 декември м.г. в Арабско море от пирати, а на борда му бяха осем българи и 10 задгранични моряци. Габриел акцентира, че още от началото на случая Министерство на външните работи, в тясно съдействие с всички способени български институции, задграничните представителства на Република България в района, интернационалните ни сътрудници в Европейски Съюз и НАТО, са се заели извънредно интензивно в напъните за освобождение на българските моряци и екипажа на борда. Поддържани бяха ежедневни контакти и на най-високо и оперативно ниво, в това число и с управлението на водената от Европейски Съюз военноморска интервенция „ Аталанта “, охраняваща търговски кораби, плаващи в Арабско море, уточни Габриел. Тя означи, че задачата е била приемане на непрекъсната информация за положението на моряците, за местоположението на кораба, изследване на всички благоприятни условия за своевременното им освобождение.

Габриел напомни, че на 17 декември м.г., още веднъж благодарение на индийските военноморски сили, от борда на похитения транспортен съд бе евакуиран раненият помощник-капитан.

По-рано през днешния ден в Министерство на външните работи беше поканен изключителният и пълномощен дипломат на Индия в България Санджай Рана, като бе отправена молба за подпомагане за освобождението на моряците от индийските управляващи и за предприемане на всички вероятни дейности за опазването на техния живот и здраве. Благодарение на напъните на индийските военноморски сили, екипажът от кораба „ Руен “ бе освободен, сподели Габриел.

Тя изрече признателност за съдействието на индийската страна в целия развой по освобождението на българските моряци. Габриел благодари още на екипа си от Министерство на външните работи, Ситуационния център на министерството, задграничните представителства на страната, интернационалните сътрудници, в това число и на министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни, с който от ведомството са били в контакт и през днешния ден.

Министерство на външните работи и всички способени институции ще останат в цялостна готовност до освобождението и сполучливото завръщане в България и на всички останали български моряци, които към момента се намират в ръцете на похитители, сподели още Габриел.

Корабът „ Руен “ бе високомерен от пирати в Арабско море на 14 декември предходната година. По-рано от Министерство на външните работи оповестиха, че екипажът на отвлечения транспортен съд е освободен благодарение на индийските военноморски сили.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР