Всички моряци са в добро здраве, намират се на борда

...
Всички моряци са в добро здраве, намират се на борда
Коментари Харесай

Мария Габриел: Всички моряци са в добро здраве! Антонио Таяни оказал подкрепа

Всички моряци са в положително здраве, намират се на борда на индийския боен транспортен съд . Това сподели вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел. Тя даде брифинг за медиите в Министерството на външните работи (МВнР) по отношение на освобождението на българските моряци от кораба " Руен ".

Оттук нататък поставяме старания за тяхното навреме завръщане в България, сподели още Габриел.

Корабът " Руен " бе високомерен от пирати в Арабско море на. По-рано от Министерство на външните работи оповестиха, че екипажът на отвлечения транспортен съд, в който са и седем българи, е освободен през днешния ден благодарение на индийските военноморски сили.

Тя напомни, че Корабът " Руен " с осем български, девет мианмарски и един анголски жители на борда бе високомерен от пирати в Арабско море през декември предходната година. На борда му бяха осем български и 10 задгранични моряци.

" Още през цялото време на тежкия случай Министерство на външните работи в тясно съдействие с всички способени български институции. Задграничните представителства на република България в района. Международните ни сътрудници в Европейски Съюз и НАТО се ангажирахме интензивно за освобождение на екипажа на борда ", сподели Габриел, представена от " Нова телевизия ".

Тя добави, че са били поддържани ежедневни контакти на най-високо и оперативно ниво. " В това число с управлението на водената от Европейски Съюз военноморска интервенция " Аталанта ", охраняваща търговски кораби, плаващи в Арабска море. Целта ни бе приемане на непрекъсната информация за положението на моряците, за местоположението на кораба и изследване на всички благоприятни условия за своевременното им освобождение ", посочи тя.

Габриел подсети, че на 17 декември, предходната година, още веднъж благодарение на индийските военноморски сили, от борда на похитения транспортен съд " Руен " е бил евакуиран раненият асистент капитан.

" Радвам се, че ежедневните старания по освобождение на останалия екипаж, които дадоха резултат още през декември, продължиха. Тя бяха интензивни и всекидневни ", сподели още Мария Габриел.

Габриел посочи, че по-рано през днешния ден в Министерство на външните работи е бик поканен изключителния и пълномощен дипломат на Индия в България Н.Пр. Санджай Рана, а към него е била отправена молба за дейности за освобождение на моряците от индийските управляващи и за предприемане на всички вероятни дейности за опазването на техния живот и здравен.
 Мария Габриел: Българските моряци от кораба
Мария Габриел: Българските моряци от кораба " Руен " са освободени

Това е станало с помощта на бойния флот на Индия

" Благодарения на напъните на индийските военноморски сили екипажът бе осободен. Изказвам голяма признателност за съдействието на индийската страна в целия развой по освобождение на българските моряци ", сподели още Габриел.

Тя благодари и на екипа си в Министерство на външните работи, на ситуационния център на министерството, на задграничните ни представителства и на интернационалните сътрудници, с които са били в непрекъснат контакт. Включително и на министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни.

" Министерството на външните работи и всички способени български институции ще останат в цялостна готовност до освобождението и сполучливото завръщане в България и на всички останали български моряци, които към момента се намират в ръцете на похитители ", акцентира Мария Габриел.

Корабът " Руен " бе на 14 декември 2023 година. По-късно стана ясно, че п са български жители. на военен транспортен съд за оказване на здравна помощ.

Преди не е имало сполучливо похищение на търговски транспортен съд от сомалийски пирати от 2017 година Най-малко 17 случая на похищение, опит за похищение или подозрителни подходи са регистрирани от индийския флот от декември 2023 година до момента, споделиха индийски чиновници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР