Всички министри от албанската формация – Демократически съюз за интеграция,

...
Всички министри от албанската формация – Демократически съюз за интеграция,
Коментари Харесай

Албанските министри в Скопие подадоха оставка, която влиза в сила щом ВМРО-ДПМНЕ подкрепи промените в Конституцията

Всички министри от албанската групировка – Демократически съюз за интеграция, подадоха оставки от постовете си с писма до македонския министър председател Димитър Ковачевски, съобщи БГНЕС от Скопие.

В писмото, което бе оповестено от водача на партията Али Ахмети, с оставките до премиера написа, че „ оставките влизат в действие незабавно откакто опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поддържа измененията в Конституцията “.

„ Ние, министрите от квотата на ДСИ, подаваме оставка от постовете, които заемаме сега. Господин министър председател, оставките стават ефикасни сега, в който опозицията ще гласоподава измененията в Конституцията “, написа в писмото.

Сред подалите оставка е и министърът на външните работи Буяр Османи.

В писмото на Ахмети се показва още, че страната е в сериозен стадий от европейското бъдеще, и значимите решения изискват политическа, национална и държавна отговорност и жертви.

„ Оценявайки, че Република Северна Македония, е в сериозен стадий за своето европейско бъдеще, имайки поради смисъла на интеграцията като политическа организация през последните 20 години, оценявайки, че огромните решения изискват отговорност и политически, национални и държавни жертви от всеки един от нас, като се стартира от изискването на опозицията, че ще гласоподава за конституционните промени, в случай че Демократичният съюз за интеграция напусне държавното управление – същите, които бяха законно определени по волята на албанския избирател; осъзнавайки очакванията и фантазиите на хората да станат част от огромното европейско семейство, тъй като Демократичният съюз за интеграция и аз оставаме ангажирани с одобряването на евроатлантическите интеграции с цялостни държавни права, с изключение на в НАТО, и в Европейския съюз, както и непрестанен съюз със Съединените американски щати, са били, са, и остават в най-хубавия интерес на всички наши жители, без значение от тяхната национална и религиозна принадлежност. Министрите и държавните чиновници от редиците на Демократичния съюз за интеграция подадоха оставки от актуалните си позиции! Оставките, господин Премиер, влизат в действие автоматизирано сега, в който опозицията гласоподава за измененията в конституцията “, се споделя още в писмото на Ахмети до Ковачевски.

По-рано от ДСИ оповестиха, че ще се отдръпват от властта до идващите избори, в случай че ВМРО-ДПМНЕ гласоподава за включването на българите в Конституцията, което е изискване за продължение на договарянията на Македония с Европейски Съюз.

От централата на ДСИ оповестиха преди месец и половина, че одобряват предварителните условия, отправени към тях, с цел да има промени в Конституцията и започване на договаряния за участие в Европейски Съюз.

„ Историческият миг, пред който страната е изправена като опция за бързо участие в Европейски Съюз, е основан на първо място от геополитическите условия около войната в Украйна. Позовавайки се на консенсусната потребност на хората, без значение от тяхната принадлежност, от по-добър стандарт на живот, от опцията хората да останат тук, от бърз път към участие в Европейски Съюз през идващите години, Централното председателство препотвърди консенсусно и уверено първичното решение, че представихме незабавно след срещата на ръководителите на политическите партии – че ДСИ е подготвен да напусне държавното управление в същия ден, когато конституционните промени влязат в действие, в случай че това е причина опозицията да поддържа конституционните промени “, сподели представителят на ДСИ Буяр Османи при започване на юни.

Репортерът на БГНЕС напомня, че с цел да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, районен съд Македония би трябвало да промени Конституцията, и в нея би трябвало да бъдат вписани българите. Без тази смяна западната ни съседка няма да може да стартира преговорния развой.

ВМРО-ДПМНЕ и нейният водач Христиан Мицкоски всеки ден повтарят, че „ техните депутати няма да поддържат измененията под български диктат “. Мицкоски неведнъж прикани и за отстраняването на ДСИ от ръководството на страната.

ВМРО-ДПМНЕ ръководи в коалиция с ДСИ в продължение на над 10 години.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР