Всички машини за гласуване в чужбина са по места. До

...
Всички машини за гласуване в чужбина са по места. До
Коментари Харесай

Росица Матева: До обяд в днешния ден всички машини трябва да бъдат по местата си в избирателните секции в цялата страна

Всички машини за гласоподаване в чужбина са по места. До обяд в днешния ден всички машини би трябвало да бъдат по местата си в изборните секции в цялата страна. Това сподели представителят на ЦИК Росица Матева в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Тя подсети, че би трябвало да носим документи за идентичност, с цел да откри Секционната изборна комисия, че имаме право да гласуваме в тази секция.

„ След като вписват данните в изборния лист, дават на гласоподавателя една от трите карти, брандирани за гласоподавател. Другите карти са за членовете на СИК, с цел да стартиран и приключат изборния ден ", изясни Матева.

„ Картата се слага в долния отвор на машината, леко би трябвало да се натисне, усеща се леко тракване, не влиза цялата карта, с чипа на вътре и нагоре ", изясни Матева.

На монитора ще излезе лист с партиите и обединенията. Има две страници. На първата са 15 позиции.

„ Когато избере партия или коалиция, стават дейни кръгчетата с преференциите ", изясни още представителят на ЦИК.

След като е изработен изборът, се минава през бутона „ Преглед ". Тогава се пресъздава какво сме избрали. Тогава можем да се върнем на първа страница и да променим избора си.

„ В момента, в който натиснем бутона „ Гласуване ", гласът се записва и повече не можем да се връщаме ", изясни Матева.

След като вземем разписката, на нея можем още веднъж да забележим по какъв начин сме дали своят вот.

„ След това гласоподавателят би трябвало да сгъне разписката с надписа във вътрешността, да я пусне в непрозрачната кутия и да върне картата на секционната комисия ", изясни Матева.

В случай на усложнения, член на секционната изборна комисия може да окаже помощ, само че при опазване тайната на вота, акцентира тя. „ Членът на СИК би трябвало да бъде зад машината, да пита гласоподавателя какво вижда и да му оказва какво би трябвало да направи, с цел да гласоподава ", уточни Матева.

Броенето на контролните разписки ще забави процеса до известна степен, съобщи тя. „ ЦИК взе решение 100% от разписките да се преброят, с цел да се пресекат всевъзможни спекулации, че софтуерът на машините може да бъде манипулиран по някакъв метод ", разясни представителят на ЦИК.

В лечебните заведения, в местата за задържане, домовете за остарели хора и в други профилирани заведения 48 часа преди изборния ден ръководителят на съответното заведение сформира изборен лист, в случай че има повече от 10 гласоподаватели, образува се секционна изборна комисия, изпращат се данни за лицата, които ще бъдат в изборния ден в това заведение, до общинските администрации по непрекъснат адрес и тези лица гласоподават.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР