Всички лидери правят грешки. Разликата между добрите и великите лидери

...
Всички лидери правят грешки. Разликата между добрите и великите лидери
Коментари Харесай

Когато лидерите правят грешки

Всички водачи вършат неточности. Разликата сред положителните и великите водачи е в метода, по който те подхождат към тези неточности.

Какво показвате на останалите, когато вършиме неточност? Имайте поради, че чиновниците ви виждат вашите неточности и че тяхното равнище на доверие във вас зависи от това по какъв начин се справяте с тези неточности. Това са четири елементарни, само че ефикасни метода да покажете лидерски умения, когато сгрешите.

1. Признайте си

Никога не се опитвайте да прикривате личните си неточности и да трансферирате виновността за персоналните си провали върху някой различен. Най-доброто нещо, което може да извършите, когато сгрешите, е да си признаете и да поемете отговорност.

Несигурните водачи мислят, че това ще ги накара да наподобяват слаби, само че отричането и търсенето на оправдания ги слага в доста по-лоша светлина и води до загубата на уважението на техните служители. Аз имам вяра, че уязвимостта е най-подценяваното качество на водачите. Когато си признавате грешките, вие давате човешки образ на вашето ръководство и показвате на хората, които ръководите, че не сте по-различен от тях.

2. Вземете си поука

След като сгрешите, пробвайте да си извършите нужните заключения, с цел да не повтаряте тази неточност в бъдеще. В основата на великото водачество стоят поемането на опасности, ученето на нови неща и разширението на границите на вероятното. Най-добрите водачи знаят, че творчеството и нововъведенията постоянно изискват нарушение на откритите правила и учене на правилото проба-грешка. Да бъдеш изобретателен, значи да си разрешаваш да правиш неточности, а да бъдеш водач – да се учиш от тях.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР