Всички, които в момента говорят срещу изграждането на двата нови

...
Всички, които в момента говорят срещу изграждането на двата нови
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Базовата ядрена мощност е опора на енергетиката ни

Всички, които сега приказват против построяването на двата нови нуклеарни блока в АЕЦ „ Козлодуй “, целят прекъсването на нуклеарното развиване на България. Това съобщи в изявление за БГНЕС енергийният специалист Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ).


„ 2000 мегавата нови нуклеарни мощности са безусловно нужни на България “, акцентира специалистът и добави, че те са нужни освен на фона на излизането на ТЕЦ-овете, само че и с цел да се компенсира неравномерното произвеждане от възобновимите енергийни източници (ВЕИ)

„ Трябва да имаме базова мощ, това е една опора на българската енергийна система. Всички говорещи против тези планове целят прекъсването на нуклеарното развиване на България. Категоричен съм! “, съобщи Хиновски.

Според него има няколко значими фактори, без които не може да се изградят нуклеарните централи.


„ Първо – опростяване на лицензионната процедура. Второ – основаване на европейски механизъм за финансиране и европейски консенсус за развиването на нуклеарната енергетика. Трето - общ пул от нуклеарни експерти “, уточни енергийният специалист.


Той дефинира като „ безспорна химера “, че ние можем да подготвим сами 1000 инженери през идващите пет години. „ Всички страни разчитат на интернационално съдействие за подготовка на фрагменти и на потреблението на фрагменти при лицензирането. Има такива комплицирани процеси, в които не сме в положение сами да правим регулирането и лицензирането на тези мощности “, изясни Хиновски.

Той счита, че би трябвало да се обърне за методическа и техническа помощ към Европейска комисия.

„ България би трябвало да предложи европейско съдействие в построяването на нуклеарните мощности, защото стана ясно, че ние освен нямаме евентуална за финансиране и за подготовка на тези планове. През идващите две години ни следва да прочетем хиляди страници инженерна документи на съвременни технологии, за които нямаме готови фрагменти. Без европейска помощ и европейско съдействие не можем да мръднем напред по тези планове “, съобщи Иван Хиновски.

Той обърна внимание и на действителната цена на развиването на нуклеарната енергетика и на ВЕИ-та. Експертът предизвести, че в общественото пространство тези два енергийни източника са неравнопоставени. „ За евтиното ВЕИ произвеждане не се регистрират разноските освен за развиването на мрежата за присъединение, само че и спомагателните тежки вложения от милиарди в развиването на преносната система. Това не влиза в плановете на тяхната себестойност “, съобщи Хиновски.

Той предизвести, че се неглижира и въпроса с отпадъците от ВЕИ-та. Става дума за милиони тонове перки, рециклирани панели и други, които ще се натрупат през идващите години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР