Всички, които произвеждат, преработват, внасят и изнасят храни или пък

...
Всички, които произвеждат, преработват, внасят и изнасят храни или пък
Коментари Харесай

Проект на наредба за храните разбуни бизнеса

Всички, които създават, преработват, внасят и изнасят храни или пък се занимават с тяхната дистрибуция са длъжни да дават информация на няколко ведомства при първото им стартиране на пазара. Исканата информация е обвързвана с произхода, периода на валидност, количество, адресат, комерсиална марка и други Тя ще се подава и при следваща дистрибуция като ще се изпраща по електронен път до система, с която са свързани митниците, Националната организация за приходите, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за отбрана на консуматори и други

Това планува за Централния указател за проследимост на храните. В портала за публични съвещания Министерството на земеделието е оповестен планът за разпореждане на държавното управление, с което документът да бъде признат. Срокът за публично разискване е до 24 април.

В претекстовете към плана вносителят е записал, че задачата на наредбата е централизиране на информацията за продуктите, с цел да се наблюдава произходът и качеството им както и да се предотвратят измами и неточни практики на търговците.

" Изненадани сме, че държавното управление желае да понижи цените, а в това време предлага разпоредба, която постанова забележителна административна тежест, в това число и на най-малките предприятия и индустриални цехчета ", разяснява пред.

Допълва, че използването на наредбата значи спомагателна административна тежест, спомагателни разноски, свързани с назначение на нови хора и механически запас.

и когато държавното управление разгласи, че възнамерява да вкара таван на комерсиалната надценка, над който магазините ще би трябвало да уведомяват управляващите.

Освен от административната тежест бизнесът е най-много засегнат от това, че се изисква даване на документи, измежду които фактури, от които ще се разкрие сензитивна информация, каквато е тази за цените.

" Не може да се изискват контракти сред бизнес сътрудници, в които има конфиденциална информация. Това е срещу всевъзможни правила ", споделя пред изданието Диляна Попова, изп. шеф на Асоциацията на месопреработвателите.

Наскоро кабинетът, в който потребителите да могат да наблюдават цените на съществени храни като в него има оповестени откъслечни данни, които имат за цел да разрешават съпоставяне с равнищата тук и на открито. Сайтът събра към този момент много рецензии. Според информация на министерството той се посещава от 10 хиляди души на ден.
 Foodprice.bg – следващото отблъскване на номер в Foodprice.bg – следващото отблъскване на номер в " битка с инфлацията "

През уикенда министърът на стопанската система Никола Стоянов разгласи, че ведомството е създало стикер, който да значи храните с трайно ниски цени и е възложен на комерсиалните вериги.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР