Всички живи същества са подложени на атака от инфекциозни агенти.

...
Всички живи същества са подложени на атака от инфекциозни агенти.
Коментари Харесай

Ролята на ваксините за адаптивния имунитет


Всички живи същества са подложени на офанзива от инфекциозни сътрудници . Дори бактериите, които са толкоз дребни, че милион от тях могат да се съберат върху върха на игла, имат система за отбрана против вирусни инфекции. Разбира се, с усложняването на организмите и защитната система става все по-сложна.

Съставена от два съставния елемент (вроден и добит имунитет), човешката имунна система е от значително значение за оцеляването ни в свят, цялостен с евентуално рискови микроби, а сериозното увреждане даже на един детайл на тази система може да предразположи организма към тежки, даже животозастрашаващи проблеми.

Първите защитни линии на вродената имунна система включват кожата и лигавиците. Когато външната преграда бива нарушена от патоген , да вземем за пример поради пострадване, някои бели кръвни телца, наречени фагоцити, разпознават заплахата и правят развой по разграждане и неутрализация на инфекциозния сътрудник.

Докато фагоцитите са от решаващо значение за положителното здраве на организма, те не са в положение да се оправят с някои закани. Тук идва ред на добития имунитет като допълнение към функционалността на фагоцитите и други детайли на вродената имунна система. За разлика от вродения имунитет, добитият

прави целеви офанзиви против характерни типове патогени.

Два типа бели кръвни кафези, които се създават в костния мозък, са жизненоважни за характерния имунен отговор. Наречени лимфоцити , главните съставни елементи на адаптивния имунитет са Т и В-клетките . В-клетките имат функционалността да съзряват и да се диференцират в плазмени кафези, които от своя страна създават протеини, познати като антитела – особено ориентирани да борят избран антиген. Т-клетките обезпечават сигнал, който осведоми В-клетките да стартират процеса на зреене.

Свързани публикации.. Митове и обстоятелства за имунизациите 0 Морбили, ваксини и групов имунитет 0 Имунна система – съществени кафези и органи 0

Т-клетките се задействат, когато избран фагоцит, прочут като антиген-представяща клетка (APC), разпознава антигена, към който Т-клетката е характерна. Тази смесена клетка действа като „ спусък” за другите детайли на характерния имунен отговор.

Ролята на имунизациите е точно да подтиква подобен тип отговори в имунната система. Съдържайки сътрудник, наподобяващ микроорганизъм, пораждащ заболяване (бактерия, вирус или токсин), имунизацията оказва помощ на APC-клетките, Т-клетките и В-клетките да „ запомнят” патогена, като ги остави да работят с отслабена, убита или неактивирана негова версия. Това значи, че реакцията на организма ще бъде по-силна и по-бърза, в сравнение с в случай че в никакъв случай не е срещала патогена преди.

Въпреки че имунизациите са всъщност профилактични , през последните години се поставя изпитание да се разработят лечебни ваксини за инфекциозни болести като СПИН, туберкулоза, рак и разнообразни автоимунни болести. Съществуват и евентуални имунизации срещу миастения гравис, лупус и диабет, както и за когнитивни болести като заболяването на Алцхаймер и заболяването на Хънтингтън.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР