Всички живеем в дигитален век, а това не присъства по

...
Всички живеем в дигитален век, а това не присъства по
Коментари Харесай

Асен Александров: Клиповете с насилие между деца нарушават обществения ред

Всички живеем в цифров век, а това не участва по никакъв метод в законодателството . Това заяви пред БНР шефът на столичното 51 СУ „ Елисавета Багряна “ Асен Александров, който е и ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение. 

Екипът на учебното заведение адресира до няколко парламентарни комисии предложения за обзор на нормативната база във връзка със зачестилите случаи на принуждение измежду подрастващите , които се документират и разгласяват в обществените мрежи и се излъчват в обичайните медии. Темата беше разисквана в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. 

Според учебния шеф е налице само отвращение , само че „ в цялата страна, за толкоз години, при толкоз случаи, няма нито едно дете, нито един родител, който да е понесъл някакво разследване от това, което се е случило “.

Ако задачата на качването на клипове с принуждение е да се заловен причинителите, то би трябвало да има система, която разрешава качването на сходни клипове, тъй че да стават забележими за органите на реда, а медиите да се намесват тогава, когато властта не желае да се намеси , счита Александров.

Предложихме санкции за родителите. Те споделят – това няма да помогне . Защо да не помогне? Във всичките други страни има отговорност на родителите при такива прояви на техните деца. Друго, което беше като мотив против налагането на наказания – че в случай че има такива наказания, няма да се качват такива клипове и ще остават неразкрити. Е, в този момент, като са разкрити, какви са следствията “, разяснява Асен Александров в предаването „ Преди всички “. 

„ Разбира се, че единствено със наказания няма да стане. Винаги има две страни. Едната е предварителна защита, другата е глоба. Това, което желаеме, е най-малко някъде, в някакъв документ да се фиксира, че качването на такива клипове за оскърбление, в мрежите, е някакво нарушаване на публичния ред . “

„ Ако този месец сме видели 3 клипа, те не са 3, а 33, тъй като другите сме ги предотвратили. И тези 3 щяхме да предотвратим, или най-малко част от тях, в случай че на децата е изяснено, че това е нарушаване “, съобщи шефът.

Сега работи Закон за противообществените прояви на малолетни и малолетни, който е от 1960 година, подсети Александров.

„ Там текстовете въобще не го плануват като някакво наказване. В момента тези деца, които всички видяха, че бият техния съученик, че го влачат, че го унижават, ние не можем даже със забележка да ги накажем в учебното заведение . Нито едно от тези деца не е получило каквато и да е глоба. “

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР