Всички искаме да знаем как нашата страна се справя с

...
Всички искаме да знаем как нашата страна се справя с
Коментари Харесай

BBC: Диктаторските страни отчитат по-малко заразени с Ковид, но на тях никой не вярва

Всички желаеме да знаем по какъв начин нашата страна се оправя с ковид, спрямо останалите страни. Но може ли да се направи съответно съпоставяне?

Съединени американски щати, да вземем за пример, имат повече смъртни случаи от която и да друга страна. Към днешна дата там има над 47 000 смъртни случая. Но популацията на Съединени американски щати е 330 милиона, оповестява Би Би Си, представена от debati.bg.

Ако вземем петте най-големи Западноевропейски страни –Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания – те дружно имат популация от 320 милиона. А общият брой регистрирани смъртни случаи вследствие на ковид в тези пет страни е съвсем 92 000.

Затова можем самоуверено да кажем, че самостоятелната статистика не може да покаже цялостната картина. Според Роланд Као, професор по статистика в университета на Единбург, има две аргументи за това.

„ Дали главните данни значат едно и също нещо? Има ли смисъл да се съпоставят две групи от цифри, в случай че епидемиологията [всички други фактори, свързани с разпространяването на болестта] е друга? “

ДА БРОИМ ПОЧИНАЛИТЕ

Нека първо да разгледаме няколко цифри. Има разлика в методите, по които обособените страни водят статистика на смъртността.

Франция, да вземем за пример, включва умрелите в домовете за грижи. Но дневните данни за смъртността в Англия регистрира единствено умрелите в болница. Няма обединен интернационален стандарт, по който да се мери смъртността или повода за леталния излаз.

Трябва ли някой да бъде тестван за ковид, с цел да попадне в статистиката, или съмненията на лекарите са задоволителни? Необходимо ли е вирусът да е главната причина за гибелта или би трябвало да има други фактори?

СМЪРТНОСТ

Това са главните данни, към които всички сме се фокусирали, само че има разнообразни способи, по които се мери. Единият е да се регистрират смъртните случаи, за които е доказано, че са инфектирани с коронавируес. Но другите страни имат разнообразни способи за тестване. Във Англия се изследват единствено хора, които са в толкоз тежко положение, че да бъдат признати в болница.  Колкото повече проби прави една страна, толкоз повече случаи ще бъдат регистрирани, в това число такива с леки или даже без никакви признаци.

Така че, единна статистика не може да бъде направена.

Друг метод да се пресмята този % е: брой умряли на милион население. Но и тук има доста условности, да вземем за пример, на какъв стадий е болестта в обособената страна. Например, в случай че една страна е напълно първоначално, тогава има повече време смъртните случаи да се усилят.

ПОЛИТИЧЕСКИ ФАКТОРИ

Държави, при които демокрацията не съществува, също пострадаха от ковид. Но никой не може да каже какъв брой тъкмо. Можем ли да имаме вяра на данните от Китай или Иран? Няма по какъв начин да знаем. Ако съпоставим публично обявените смъртни случаи в Китай на милион население, получаваме ненадейно невисок резултат, даже откакто процентът в Ухан беше повишен двойно.

Така че, по какъв начин можем да имаме вяра на тези данни?

ГЪСТОТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

В обособените страни гъстотата на популацията значително се разграничава. Дори и в Обединеното кралство. Например, Ирландия е доста по-рядко обитаема от Англия. По тази логичност не може да се направи съответно съпоставяне сред страните в Европа и тези в Африка.

РАЗЛИЧНИ ЗДРАВНИ СИСТЕМИ

От една страна, европейските страни имат по-добри здравни системи, отколкото в африканските страни. А това също оказва голямо въздействие на метода, по който страните се оправят със болестта. Здравните системи явно оказват голямо въздействие върху контрола на пандемията, само че те не са идентични.

Лесен ли е достъпът до опазването на здравето? А до болничното заведение? Трябва ли да плащаш за лекуването си?

Друг значим фактор е здравното положение на обществото, т.е., какъв брой хора в страната страдат от диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми?

ТЕСТВАНЕТО

Някои страни изследваха всеобщо популацията си още преди пандемията да настъпи по-силно, позволявайки им да изолират единствено болните. И Германия, и Южна Корея имат доста по-малко смъртни случаи, в сравнение с в другите страни.

Масовото тестване на популацията е извънредно потребно, с цел да се дефинира какъв в действителност е мащабът на болестта в дадена страна.

Но и данните при тестването не са идентични – някои страни регистрират броя на изследваните хора, а други – на общия брой направени проби (някои хора се нуждаят от повече от един тест, с цел да се удостовери заболяването).

Германия и Южна Корея тестват нападателно от самото началото на пандемията, с цел да схванат по какъв начин се популяризира вирусът.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии. Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Лъжа 6 " Ад в Лондон. Моргите са цялостни. Британско летище може да стане коронавирусна морга " - Медийна сензация . Всъщност последните налични статистически данни демонстрират, че в действителност смъртността във Англия тази година е същата или по-ниска от предходната . Такова е ситуацията и в Ню Йорк (Истината виж тук https://petel.bg/Po-malko-hora-sa-pochinali-tozi-mart-vav-Velikobritaniya-ot-predishni-godini--Vazmozhno-li-e-Kovid19-da-se-okazhe-nay-velikata-obshhestvena-samopsihoza-na-chovechestvoto--__358338)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички пр
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР