Всички институции са одобрили създаването на новата частна болница Мама

...
Всички институции са одобрили създаването на новата частна болница Мама
Коментари Харесай

Всички институции са одобрили създаването на частната болница „Мама и аз“

Всички институции са одобрили основаването на новата частна болница „ Мама и аз “. Това излиза наяве от стенограмата от съвещанието на Министерския съвет от 30 април, на което беше утвърдено построяването на лечебното заведение, написа бТВ. По точката е докладвал служебният министър на опазването на здравето Галя Кондева, която е оповестила, че планът за градеж на болничното заведение е минал всички нужни процедури.
Прочетете още
„ Получили сме утвърждението на всички институции, които вземат участие в този развой, те са приложени към документите и по отношение на всичко, което изложих предлагаме план на решение на Министерския съвет за одобрение основаването на лечебно заведение за болнична помощ на територията на град София “, споделя Кондева.  

Точката е призната без забележки по нея. След остра реакция от страна на неправителствени организации, подкрепени от политически обединения, против построяването на болничното заведение служебният министър председател Димитър Главчев го анулира. Опасенията са, че частната болница ще погълне всички здравни експерти, които са нужни за основаването на национална детска болница.

От Изпълнителна организация „ Медицински контрол ” уведомиха, че по преписката на МБАЛ " Мама и аз " има направени три сложни оценки.

От информацията от организацията прави усещане, че част лечебното заведение са клиники, за които се знае, че експерти няма – по детска хемодиализа и детска ревматология да вземем за пример, за които има доста малко лекари у нас.

За възрастни пък се плануват клиники по над 20 специалности. Многократно обаче е повдиган въпросът, че потребност от подобен вид лечебни заведения няма. Причината е, че София разполага с над 10 000 болнични кревати. Според разбори непотребни от тях са към 3000. Недостиг има главно на кревати за деца. 

Оттеглянето на разрешението за градежа на „ Мама и аз “ е стъпка в вярната посока, безапелационни са от Обществения съвет за създаване на национална педиатрия.

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обявиха за bTV, че са се произнесли по въпроса за болничното заведение в края на предходната година.

„ Ако комплексната оценка на потребностите на популацията (от здравна помощ) покаже съществуване на нужда от откриване на болничното заведение, ще е допустимо декларираните от болничното заведение нови действия да бъдат финансирани “, гласи позицията на НЗОК. 

От Медицинският контрол обявиха, че оценка на лечебното заведение е правена три пъти, само че не показаха претекстове за одобряването на плана.

Инвеститорът, който желае да строи болничното заведение „ Мама и аз “ – „ Търговска лига “, към този момент съобщи, че клиниката по педиатрия ще отпадне от плана. Дали след смяната в проектите на вложителите ще е нужна нова  оценка за нуждата от такова лечебно заведение към момента не е ясно.

От Министерството на здравеопазването към този момент не разясняват проблема.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР