Всички институции работим, за да има машинно гласуване. ЦИК най-вече,

...
Всички институции работим, за да има машинно гласуване. ЦИК най-вече,
Коментари Харесай

ЦИК иска разумен срок от МЕУ за удостоверяване на машините

Всички институции работим, с цел да има машинно гласоподаване. ЦИК най-много, която и изпълнила всичките си отговорности в период. Това увери на постоянния брифинг на Комисията преди избори представителят Росица Матева.

Удостоверяването на машините зависи от три други институции, ЦИК няма пълномощия да им дефинира период, а се " надява на рационален период ", в който те да си свършат работата, тъй че машините да бъдат конфигурирани и превозени и доставени в секционната изборна комисия. Два пъти запитана какво значи рационален период, Росица Матева отхвърли да уточни съответен период, защото ЦИК не може да дава нареждания на други институции.

Ще се конфигурират малко по-малко машини от тези за първия тур. Няма открит период в Изборния кодекс. Всички работим по този начин, че да се случи машинното гласоподаване и както ЦИК подхожда отговорно, по този начин подхождат отговорно и Министерството на електронното ръководство, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Не можем да определим ден и час, в който би трябвало да се направи това нещо, само че те знаят в какъв период би трябвало да вземат своето решение ", разяснява тя.
 Ако ЦИК спомага, машини за балотажа ще има
Ако ЦИК спомага, машини за балотажа ще има

МЕУ и останалите институции имат задоволително време за засвидетелствуване на машините

В към 5900 секции ще се гласоподава с машини в неделя, съобщи представителят на ЦИК Росица Матева. Посоченият брой не е финален и може да претърпи промени. Секции за балотажа ще са 7250 като броят им не е финален поради секциите в лечебни заведения и профилираните заведения.

На втория тур в неделя избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще вземат участие трима претенденти, тъй като вторият и третият са с идентичен брой гласове. 6 380 052 са имащите право на глас на 5 ноември.

По данни на ОИК 2 713 979 души са упражнили правото си на глас на първия тур на изборите - на 29 октомври. Това прави изборна интензивност от 44,94%. На последните локални избори през 2019 изборната интензивност е била 49,76%, а на парламентарните избори на 2 април - 40%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР