Всички имаме слабости и пропуски, върху които трябва да поработим

...
Всички имаме слабости и пропуски, върху които трябва да поработим
Коментари Харесай

5 лидерски грешки, които могат да ви струват скъпо

Всички имаме недостатъци и пропуски, върху които би трябвало да поработим – даже водачите. Може би от време на време закъснявате за работни срещи или пък поемате отговорности, които е по-добре да делегирате на вашите чиновници. Важно е да обръщате особено внимание на тези неща и да ги държите под надзор. Някои привички обаче са по-лоши от други. Ето и 5 от най-деструктивните неточности, които ще подкопаят лидерския ви престиж и ще накарат чиновниците ви да изгубят религия  във вас.

1. Избирате си любимци на работното място

В основата на водачеството е построяването на среда, която предизвиква съдействието и ефикасната работа в екип. Когато ръководителят показва отявлени пристрастия към избрани членове на екипа и се държи по-специално с тях, това основава негативизъм и нездравословна просвета на състезание сред чиновниците. В природата ни е да харесваме някои хора повече от други, а пък и всеки екип има „ звезди “, който изнасят на гърба си по-голямата част от натоварването, само че това не значи, че може да си позволите да имате любимци. Отнасяйте се с всички ваши чиновници по един и същи метод.

2. Врете си носа там, където не ви е работа

Ако непрекъснато дишате зад врата на вашите чиновници и не спирате да анализирате даже най-малките елементи от тяхната работа(понякога без да я разбирате толкоз добре, колкото тях), вие демонстрирате, въпреки и несъзнателно, че им нямате доверие и ги карате да се съмняват в личните си качества. Служителите се нуждаят от независимост на деяние, тъй че да могат да правят работата си на 100%. Дръжте подчинените си виновни за резултатите, които реализират, само че не забравяйте, че микромениджмънтът демонстрира липса на почитание и религия.

 3. Демонстрирате нерешителност

Дори най-компетентните и можещи водачи понякога изпитват съмнения и неустановеност в личните си качества. Това обаче не значи, че един водач може да си разреши да бъде колеблив и да отбягва взимането на значими решения от боязън, че може да направи неточност. Поработете над заздравяването на вашето самочувствие преди неналичието на убеденост да навреди както на вашата кариера, по този начин и на хората към вас.

4. Постоянно се оплаквате

Колкото и да ви се желае да си кажете всичко, което ви тормози, водачът не би трябвало да се оплаква. Вие сте индивидът, който би трябвало да зададе звук на работа, който да въодушевява и стимулира вашите чиновници, а недоволството има изцяло противопоставен резултат. Най-лошото е, че то е мощно заразно и бързо може да се популяризира в целия екип, в случай че не и в организацията. В каквато и обстановка да сте се озовали, фокусът ви би трябвало да бъде върху намирането на решения.

5. Отхвърляте обраната връзка

За да бъдете ефикасни водачи, би трябвало да чуването на другите и да можете да се поставяте на тяхно място. Някои ръководители обаче избират да се придържат единствено към личните си хрумвания за сметка на предложенията на останалите и да пренебрегват всички мнения и отзиви, които не дават отговор на техните визии. Продължителното отвращение да се вслушате в опасенията и предизвестията на вашите чиновници може да докара до спорове и съществени проблеми на работното място.

………..

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР