Всички имаме моменти от ежедневието си, в които паметта ни

...
Всички имаме моменти от ежедневието си, в които паметта ни
Коментари Харесай

10 лесни начина, с които да повдигнем интелектуалното си ниво

Всички имаме моменти от всекидневието си, в които паметта ни изневерява. Оказва се, един от най-големите врагове на мозъка е стресът. Той може да накара съзнанието ни да „ изключи “ и тогава една комплицирана, умствено натоварваща мисловната активност подготовка може да докара до още по-голямо напрежение.

Добре е стресът да се преодолява с извършения за разпределяне, настояват експертите. Всъщност подобряването на мисловните функционалности не изисква наложително огромни старания.

С някои лесни привички в всекидневието, можем да подобрим доста метода, по който мозъкът ни действа. Ето 10 лесни метода, с които да повдигнем интелектуалното си равнище, препоръчани от „ Daily Telegraph “.


Доказано е, че тичането за здраве подтиква мозъка. Проучване на екип от университета в Кембридж демонстрира, че единствено няколко пъти тичане в седмицата усилва мозъчната интензивност. След няколко дни бягане мозъкът създава хиляди нови мозъчни кафези, които укрепват паметта. Освен това обработва повече информация и реагира по-бързо на заобикалящата среда. След бягане се създава протеин, наименуван ногин, който е медиатор за производството на други значими протеини, измежду които и костно морфогенетичен протеин, усилващ производството на мозъчни кафези.


В най-нови изследвания откриватели открили, че единствено един час следобеден сън усилва доста способността за придобиване на нови познания и решение на проблеми. Дрямка след обяда регенерира мозъка, като му разрешава да „ постави към списък “ спомените и по този начин да освободи място за вдишване на нова информация.


Храните, богати на магнезий, като спанак и броколи, дават неподозирана мощ на мозъка. Повишеното количество магнезий усилва способността за учене, сподели ново проучване, оповестено в сп. Neuron. Половината от популацията във високо индустриализираните страни изпитва дефицит на магнезий, само че може да компенсира това с уместно хранене.

 10 лесни метода, с които да повдигнем интелектуалното си равнище


Още преди епохи учените са знаели, че слънчевите бани покачват защитните сили на организма и усъвършенстват интелекта. По-големи количества витамин D поддържат мозъка деен и в топ форма и когато остаряваме. Установена е връзка межзу нараснали дози витамин D и по-висока дарба за култивиране на информация при мъже над 60-годишна възраст.


Косенето на трева освен гони напрежението и прави хората по-щастливи, само че и защищава от понижаване на мозъчната интензивност на старини. Австралийски учени считат, че уханието на свежа трева работи непосредствено върху мозъка и въздейства върху страстите и паметта.


Повече секс, ястие на естествен шоколад и сурово месо за закуска усъвършенстват мозъчната активност и концентрацията. Освен това са едни от най-хубавите средства за прогонване на напрежението, депресията и неприятното въодушевление. Сексът и шоколадът са огромен източник на сила и един от най-хубавите стимуланти за мозъка.


Изследвания демонстрират, че децата, които вземат уроци по музика, са доста по-възприемчиви и имат по-силна памет. Музикалният темп работи непосредствено върху паметта и има мощно въздействие върху развиването на интелектуални качества, като благоприятства напредъка в литературата или математиката.

 10 лесни метода, с които да повдигнем интелектуалното си равнище


Ако майката приказва на бебето си още преди то да е проговорило, детето ще е по-интелигентно като порасне, тъй като е в положение да категоризира думите. Учени от университета Нордуестърн в Илиноис настояват, че думите играят доста значима роля за развиването на мозъка на малчуганите.


Американски психолози изследвали въздействието на класическия компютърен пъзел Тетрис върху развиването на способността за мислене. Те са открили, че играта на Тетрис по половин час дневно в продължение на три месеца води до структурни промени в областите на мозъка, които се свързват с придвижването, сериозното мислене, разсъжденията и езика.


Учени работят по основаването на „ мислеща шапка “, която да помогне за запомнянето на повече обстоятелства и да направи по-качествено образованието. Изследователи от университета във Ванкувър открили, че способността за учене се покачва доста при подаване на магнитни импулси в избрана част на мозъчната кора.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР