Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един

...
Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един
Коментари Харесай

Днес очаквайте блага вест - Благовещение е!

Всички християни - православни, католици и протестанти, честват през днешния ден един от най-големите празници - Благовещение, на който се уважава едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавриил оповестява на Дева Мария богатствата новина, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. За случилото се се споделя в Евангелието на Лука. Затова празникът се уважава от доста майки, тъй като Света Богородица е тяхна закрилница. Празникът Благовещение е одобрен от православната черква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение постоянно се чества на 25 март.

Празникът се назовава още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята стартира да се затопля. Благовещение се уважава от всички съществени християнски деноминации - православие, католицизъм и протестантство. В България празникът се свързва и с идването на пролетта, по тази причина на този ден наложително би трябвало да се яде "нещо зелено " - коприва, спанак, лапад. Традиция е също на трапезата да има риба, като нормално се подготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според националните вярвания на този "благ ден " по-леко и бързо зарастват всички рани и по тази причина най-често тогава се продупчват ушите на дребните момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.Вярва се, че в случай че на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят доста сладки плодове. На този ден се става рано, с цел да е богата годината.

Според националните поверия на Благовещение всеки гледа да излиза от къщи утолен и с пари в джоба, та в случай че го закука кукувицата, да бъде през цялата година утолен и с пари. Вярва се, че в случай че някой види на първо време щъркел, който не лети, а лежи или върви, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види на първо време лястовица, три пъти завързва празна забрадка, слага я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

Поверията гласят още, че на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките " змиите и гущерите. В тази връзка се извършват редица обредни дейности, които съгласно националните вярвания имат предпазваща и прогонваща мощ. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и поставят говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с бягане обикалят двора и къщата. Тези дейности са съпроводени с изричането на специфична словесна формула: "Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец " или "Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне " и други под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, с цел да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предотвратяване дамите не шият, за "да не ги дупчат змиите ", не месят самун, "че ще се свие змия на него ".

Благовещение е денят, който по изключително церемониален метод се отбелязва в старинния столичен храм „ Света София - Премъдрост Божия ", приел го за собствен храмов празник. По мотив светлия празник в античния храм Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави св. Литургия.

Имен ден честват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР