Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един

...
Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един
Коментари Харесай

Днес очаквайте блага вест - Благовещение е!

Всички християни - православни, католици и протестанти, честват през днешния ден един от най-големите празници - Благовещение, на който се уважава едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавриил оповестява на Дева Мария богатствата новина, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. За случилото се се споделя в Евангелието на Лука. Затова празникът се уважава от доста майки, тъй като Света Богородица е тяхна закрилница. Празникът Благовещение е одобрен от православната черква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение постоянно се чества на 25 март.

Празникът се назовава още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята стартира да се затопля. Благовещение се уважава от всички съществени християнски деноминации - православие, католицизъм и протестантство. В България празникът се свързва и с идването на пролетта, по тази причина на този ден наложително би трябвало да се яде " нещо зелено " - коприва, спанак, лапад. Традиция е също на трапезата да има риба, като нормално се подготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. 

Според националните вярвания на този " мил ден " по-леко и бързо зарастват всички рани и по тази причина най-често тогава се продупчват ушите на дребните момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.Вярва се, че в случай че на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят доста сладки плодове. На този ден се става рано, с цел да е богата годината.

Според националните поверия на Благовещение всеки гледа да излиза от къщи утолен и с пари в джоба, та в случай че го закука кукувицата, да бъде през цялата година утолен и с пари. Вярва се, че в случай че някой види на първо време щъркел, който не лети, а лежи или върви, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види на първо време лястовица, три пъти завързва празна забрадка, слага я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

Поверията гласят още, че на този ден излизат самодивите и самовилите. " Събуждат се и излизат от дупките " змиите и гущерите. В тази връзка се извършват редица обредни дейности, които съгласно националните вярвания имат предпазваща и прогонваща мощ. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и поставят говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с бягане обикалят двора и къщата. Тези дейности са съпроводени с изричането на специфична словесна формула: " Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец " или " Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне " и други под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, с цел да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предотвратяване дамите не шият, за " да не ги дупчат змиите ", не месят самун, " че ще се свие змия на него ".

Благовещение е денят, който по изключително церемониален метод се отбелязва в старинния столичен храм „ Света София - Премъдрост Божия ", приел го за собствен храмов празник. По мотив светлия празник в античния храм Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави св. Литургия.

Имен ден честват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР