Всички хора със сини очи по света могат да се

...
Всички хора със сини очи по света могат да се
Коментари Харесай

Всички синеоки хора са роднини, показва датско проучване

Всички хора със сини очи по света могат да се похвалят с роднинска връзка с Брад Пит или пък с Никол Кидман. Разбира се, става въпрос за доста далечна връзка, само че на процедура генът на синеоките хора е тръгнал от една и съща разновидност, зародила у един човек преди към 6 до 10 хиляди години.

Това проучване на Университета в Копенхаген напомни тази седмица “Индипендънт ”. Генетичният разбор на учените от Факултета по клетъчна и молекулярна медицина на влиятелния университет, оповестен в Science Daily, потвърди, че изначално всички хора са имали кафяви очи. Първоначално при един единствен човек обаче генът OCA2, който задава цвета на очите, косата и кожата като подтиква производството на меланин, се е изключил отчасти, което е вкарало разновидността за сини очи в човешкия геном.

Мутацията не е изключила изцяло този ген, тъй като цялостното му неявяване предизвиква обезветяване на кожата и косата, известно като албинизъм. По-скоро става въпрос за щета единствено в част от кода, която прави допустима смяната единствено на цвета на очите.

И до момента в който разликата сред хората с кафяви и със зелени очи не е поради разлика тъкмо в този ген, а поради другата плътност на меланин в ириса, която се дефинира и от доста други гени, при всички синеоки хора има еднакъв ключ на едно и също място в ДНК-то, който е напълно унаследен.

За да доближат до извода, учените сравнили ДНК на хора със сини очи от разнообразни краища на света. Учените в Копенхаген са и първите, които въобще откриват връзката сред гена OCA2 и оцветяването на ириса през 1996 година Те са безапелационни, че разновидността в гените, определящи външния тип като този или пък другите причиняващи лунички, алопеция и така нататък, по никакъв метод не въздействат на здравето и продължителността на живота на хората, т.е. не могат да се дефинират като положителни или неприятни.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР