Всички хора от Китай, които са си резервирали екскурзии при

...
Всички хора от Китай, които са си резервирали екскурзии при
Коментари Харесай

Докога ще продължи? Въпросът, който тревожи туристическия бранш по целия свят

" Всички хора от Китай, които са си резервирали екскурзии при мен си анулираха пътувания - изгубих 15 тура за февруари ", споделя 77-годишният Егертън, който през последните 25 години управлява Koala Blue Tours в Куинсланд, Австралия, представен от CNN Travel.

" Китайският пазар съставлява към 10-20% от моя бизнес... Мисля, че държавното управление в действителност не схваща загубата на приходи и въздействието върху бизнеса. Местата за развлечение ще страдат, хотелите ще страдат... тези огромни групи туристи могат да бъдат от 20 до 500 души. Досега Китай е най-големият ни пазар за чуждестранен туризъм ", добавя той.

На Gold Coast, който е водеща туристическа дестинация в Австралия, китайските пътешественици са най-големият и най-ценният пазар за задгранични туристи, които изразходват 1,6 милиарда $ през 2019 година Общо Австралия е посрещнала 9,45 милиона гости за годината. От тях 1,4 милиона са от Китай.

Егертън в Австралия надалеч не е единственият тур оператор, който регистрира забележителен спад в бизнеса през този месец след въведената възбрана от Китай за групови обиколки, която влезе в действие в понеделник. Забраната има и ще продължи да има трагичен резултат върху десетки дестинации към свят.

Китай е най-големият в света пазар за изходящи от страната туристи, като скочи от 4,5 милиона пасажери през 2000 година до 150 милиона през 2018 година

През 2020 година този брой се чака още веднъж да се удвои, защото собствеността на паспорти в Китай нараства от сегашните 10% от популацията до предстоящите 20%.

Страната е и причина за най-големия разход в света, който съставлява 277 милиарда $ или 16% от общите интернационалните разноски за туризъм в размер на 1,7 трилиона $, съгласно UNWTO.

След неотдавнашната възбрана за групови пътувания, отсъствието на китайски пасажери се усеща най-значително в Азиатско-Тихоокеанския район, който зависи мощно от китайския туризъм, до момента в който в елементи от Европа и Америка също се усеща напън.

В петък Съединени американски щати оповестиха, че краткотрайно не разрешават влизането на задгранични жители, посетили Китай през последните 14 дни. Министерството на здравеопазването на Сингапур също разгласи всички нови гости, които са пътували до континентален Китай в границите на последните 14 дни, че няма да имат право да влизат в страна или да минават директно през нея.

Хонконг, Макао, Монголия, Северна Корея и Русия отчасти или напълно затвориха границите си с Китай, с цел да предотвратят разпространяването на заболяването.

В резултат на тези ограничавания за пътешестване, нормално натоварените туристически дестинации като Ангкор Ват в Камбоджа, Златният замък в Банкок или Императорският замък в Токио бяха видимо по-пусти от нормално.

Според отчет на ForwardKeys, компания за разбори на пътувания, която следи 17 милиона транзакции за резервации дневно, въздействието е изключително видимо, защото сме в средата на интервала на китайската Нова година - нормално един от най-натоварените сезони на пътешестване през годината.

Компанията проучва изходящите пътувания през първата част от интервала на ваканциите през Китайската Нова година, от 19 до 26 януари и откри, че резервациите са нарастнали със 7,3% в интервала преди настъпването на Лунната Нова година спрямо данните за 2019 година Въпреки това, откакто влезе в действие възбраната за пътешестване, компанията наблюдава понижение на резервациите с 6,8%.

Азиатско-тихоокеанският район, който нормално посреща 75% от пътуващите през китайската лунна Нова година, е най-силно обиден. Резервациите към този момент са намалели с 1,3% преди възбраната, след което понижиха до 15,1% след седмица по-късно.

" Европа се оправя относително по-добре, до момента в който в Северна Америка не се наблюдаваше позитивна наклонност и преди възбраните за пътешестване. Изводът, който можем да създадем за туристическата промишленост е, че по няма нито един победител в цялата тази обстановка ", споделя Оливие Понти, вицепрезидент на прозрения в ForwardKeys.

Според Вичит Пракобгосол, президент на Асоциацията на тайландските туристически сътрудници, сред 1,2 и 1,3 милиона китайски пасажери са отменили визити в Тайланд за февруари и март.

" Ефектът може да продължи до април. В момента е мъчно да се реши ", прибавя Пракобгосол. 

Според Ютасак Супасорн, шеф на Управлението по туризъм на Тайланд, към 80% от полетите, резервирани от Китай до Тайланд, са били анулирани сред февруари и април. " Това води до приблизителна загуба от към 3 милиарда $ (93,6 милиарда бата) ", споделя Супасорн. " Ще отнеме от четири до пет месеца, в случай че се основаваме на опита от огнището на SARS. Успокоихме пътуващите, че Тайланд не е зона на огнище и сме взели положителни ограничения. "

В Япония, където китайските пасажери съставляват почти 27% от входящите гости, шумът от анулирането на китайски групови обиколки е затрупал организации като Kamome със седалище в Токио. Според компанията повече от 20 000 клиенти от Китай са " дръпнали щепсела " на всички пътувания до Япония до 10 февруари.

Тъй като страната регистрира визити на към 9,6 милиона туристи от Китай през 2018 година, което съставлява една трета от задграничните туристически разноски в страната, доста организации наблюдават деликатно следствията от ковид.

" Загрижени сме за намаляването на китайските туристи, само че не можем да предвидим резултата, защото зависи от това какъв брой дълго трае наложената политика от Китай ", съобщи представителят на Японската национална туристическа организация Шихо Химуро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР