Всички харесваме бебетата - с големите си любопитни очи и

...
Всички харесваме бебетата - с големите си любопитни очи и
Коментари Харесай

Това го могат само бебетата

Всички харесваме бебетата - с огромните си любопитни очи и почтени усмивки те провокират трогване у всеки възрастен човек. Но замисляли ли сме се какво тъкмо знаем за тези дребни същества - и по-точно нещата, които са характерни за тях и които се трансформират с напредването на възрастта.

Оказва се, че има някои обстоятелства, които са изненадващи и за които едва ли сме си давали сметка. Ето какво споделят в тази връзка от Еspresso.

Бебетата се раждат с 300 кости. За съпоставяне, при зрелия човек те са 206 на брой. Причината е, че гъвкавият скелет на бебето улеснява процеса на раждане. В следствие част от костите се сливат и се обособяват като обособени в човешкия организъм. Това се случва още през първите няколко години от живота.

Любопитно е, че човешките бебета са най-едрите в животинското царство. При раждането си те имат 15% телесни мазнини, което ги прави най-дебелите типове измежду останалите бозайници. След тях се подреждат единствено морските свинчета (11%) и гренландските тюлени (10%).

Жестовете на бебетата обаче наподобяват тези на дребните шимпанзета. Според редица изследвания те споделят 89% от жестовете си. Изследователите стигат до това умозаключение, откакто следят двата типа в естествената им среда и по този начин означават обилни прилики сред тях.

Появата на първите зъби при новородените се случва много късно - едвам към 5 или 6 месец. Но е реалност, че някои деца се раждат със зъби, наречени натални. Причините за това събитие към момента са неопределени, само че някои хипотези сочат допир с токсични субстанции по време на бременност.

Трябва да знаем, че дребните деца разбират три пъти повече думи, в сравнение с могат да кажат. Затова би трябвало да сме деликатни какво приказваме към бебето, даже и то да е единствено на няколко месеца. Езикът и способността им да приказват се развива по-късно.

А най-добре развитото осезание на бебето е слухът. Той се оформя още в 18-та седмица от бременността, наа 24-та фетусите могат да чуват сърдечния темп и храносмилателната система на майка си. На петия или шестия месец след раждането стартират да чуват и разпознават външни звуци.

Въпреки че бебетата са присъщи с това, че плачат, в действителност през първите няколко месеца от живота си те нямат сълзи. Това е по този начин тъй като слъзните канали не са изцяло завършени. Течността, която излиза от тях и която ние назоваваме сълзи се образува едвам след тримесечна възраст.

Интересно е обаче, че плодът в утробата може да плаче. Това стартира да се случва от 28-та седмица на бременността. Изследователите са стигнали до това умозаключение, откакто са следили ултразвук, осъществен през третия триместър и са създали обстоен разбор на придвижванията на бебетата.

След раждането си някои дребни деца плачат толкоз доста, че стигат даже до загуба на схващане. Това се случва поради задържане на дъха (масово известно още като захласване) и може да се появи при здрави деца на възраст сред шест месеца и пет години. Дължи се на мускулен конвулсия, който може да се получи от мощен смях, болежка, удар в гърдите, рухване.

Макар и плашещо и стресиращо за родителите, задържането на дъха не е рисково и няма дълготрайни последствия. Ако обаче детето прояви постоянно тези признаци е добре да се направи консултация с здравно лице.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР