Всички гръцки компании, не само тези, които са били принудени

...
Всички гръцки компании, не само тези, които са били принудени
Коментари Харесай

Гръцкият бизнес отчита 35 милиарда евро загуби

Всички гръцки компании, освен тези, които са били принудени да затворят по време на блокирането поради ковид, са претърпели загуби в приходите, достигащи съвсем 35 милиарда евро в интервала от януари до септември предходната година. Това демонстрират последните данни, оповестени от Гръцката статистическа работа ( ELSTAT). Очаква се тези загуби да бъдат още по-високи през четвъртото тримесечие на годината, най-малко спрямо първото и третото тримесечие, заради второто блокиране в края на 2020 година - интервал, който обичайно се характеризира с увеличено ползване, съобщи БГНЕС.

Данните на ELSTAT, които включват и оборота през ноември, отразяват шока, породен на пазара от второто блокиране, и изключително в секторите на търговията на дребно и ресторантьорството. Търговията на дребно, която е спряна от 7 ноември, означи понижение на оборота през ноември с 38,5% спрямо ноември миналата година. Кетъринг бизнесът, чиято активност е спряна от 3 ноември, означи спад на оборота с 54,1% през ноември в съпоставяне със същия месец през 2019 година Нещо повече, данните демонстрират, че като цяло гръцките компании са записали общ оборот от 193,84 милиарда евро през първите три тримесечия на 2020 година, спрямо 228,68 милиарда евро в съответния интервал през 2019 година - разлика от 34,84 милиарда евро.бщият оборот през третото тримесечие на 2020 година е 69,80 милиарда евро спрямо 82,91 милиарда евро през третото тримесечие на миналата година - спад от 15,8%. Това понижение е доста освен тъй като има зееща дупка от 13,11 милиарда евро, само че и тъй като показва мощното влияние върху стопанската система и бизнеса, като се има поради, че през третото тримесечие имаше единствено някои местни блокировки и те не бяха доста дълго.

На този декор министър председателят Кириакос Мицотакис разгласи в петък в Народното събрание, че обезпеченото от страната покритие на 80% от наемите, които бизнесът заплаща, ще бъде удължено с още един месец до февруари. Освен това измененията в компенсациите за безработица се удължават с още два месеца. Времевата рамка на новите ограничения наподобява допуска, че държавното управление чака пандемията и нейното влияние да стартират да отстъпват в края на март.
 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР