Всички гръцки компании, които внасят газ от Русия, плащат на

...
Всички гръцки компании, които внасят газ от Русия, плащат на
Коментари Харесай

Газпромбанк приема оферти

Всички гръцки компании, които внасят газ от Русия, заплащат на " Газпром " по новата скица, препоръчана от Москва в рубли. Това оповестява РИА " Новости ", базирайки се на източник от газовата промишленост. В Гърция три енергийни компании получават съветски газ - DEPA Commerce, Mytilineos, Prometheus Gas. Фактът, че DEPA е договорила условия за заплащане с " Газпром ", е станал прочут преди дни.
Източник на РИА " Новости " твърди, че " сметките (в рубли) са открити, процесът на заплащане е в ход ". Според неофициалния източник са нужни два дни, с цел да се обръщат заплащанията в рубли и да се трансферират от една сметка в друга. " За това заплащането в евро трябваше да бъде получено на 23 май ", прецизира източникът на организацията.
" Газпром " се е договорил с DEPA за цената на доставките на газ за Гърция едвам преди два дни. В рамките на съглашението DEPA Commerce ще продължи да получава 2 милиарда куб. м газ годишно, като съответната цена на доставките не се посочва.
Към момента от гръцка страна няма публично удостоверение на посочената информация. По данни на " Газпром ", Гърция получава повече от 40% от доставките си на природен газ от Русия.
Преди дни " Блумбърг " заяви, базирайки се на лични неназовани източници, че към 20 европейски компании са разкрили сметки в " Газпромбанк ", с цел да заплащат за доставките на съветски природен газ. Агенцията обаче не цитира името на никоя от въпросните компании.
През последните 2-3 дни стана ясно, че най-малко няколко страни от Европейски Съюз не престават да получават избраните размери съветски газ, т.е. съответните компании са се договорили с " Газпром ", като да вземем за пример италианската Eni. Трябва да се посочи, че датите на заплащанията на множеството европейски компании към " Газпром " са през втората половина на всеки месец.
Германия и Испания са измежду страните, чиито газови компании, по неофициална информация, са се съобразили с изискванията да открият сметки в " Газпромбанк ". Интересното е, че нито страните, нито фирмите, които не престават да получават съветско синьо гориво, към този момент не дават публична информация или настояват, че в действителност не престават да заплащат в евро.
Очакванията са, че към края на месеца, т.е. след към седмица, нещата по отношение на заплащанията на природния газ от " Газпром " ще станат по-ясни.

Евроексперти изясняват на България

В търсенето на отговор може ли България да купува съветски газ, без да нарушава глобите, у нас са представители на Европейската комисия, заяви Нова телевизия. Това е второто посещаване за месеца от Брюксел. Експертите ще разяснят по какъв начин тъкмо е допустимо да се прави заплащането, без да се нарушават глобите към Москва. В дневния ред са и диалозите за общи европейски доставки на газ. В четвъртък Гърция стана следващата страна, която съумя да заплати газа си.
" Има информация, че са намерили метод по какъв начин да платят, с цел да получат природен газ. Но ние имаме също в допълнение писмо от Европейската комисия, което споделя: " Плащането по този механизъм с конвертиране в рубли е нарушаване на глобите ", съобщи заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.
От енергийното министерство обаче не могат да дадат безапелационен отговор по какъв начин въпросните страни са направили заплащанията си. Затова е търсена и позицията на " Газпром ".
Как да се реализира заплащането и има ли вид България още веднъж да работи с " Газпром " обсъждаха и депутатите във краткотрайната комисия по въпроса. На съвещанието им обаче бяха признати единствено процедурни правила, без нищо съответно по тематиката.
" Единственото в допълнение обяснение е, че в действителност парите, в случай че платим в долари, както ние плащаме, няма да напущат " Газпромбанк ", а там ще бъдат превалутирани ", сподели още Данаилов.
Настоящите указания на Европейската комисия са, че заплащанията би трябвало да се правят единствено във валутата, посочена в контракта, и категорично да се уточни, че с това транзакцията е завършена. Не е разрешено да се откриват сметки в рубли, което би било нарушаване на глобите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР