Всички граждани вече имат достъп през мобилно устройство до личното

...
Всички граждани вече имат достъп през мобилно устройство до личното
Коментари Харесай

Мобилното приложение „еЗдраве“е с достъп на потребителите до пациентското им досие

Всички жители към този момент имат достъп през мобилно устройство до персоналното си пациентско досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това стана допустимо откакто Министерство на здравеопазването и „ Информационно обслужване " АД пуснаха в употреба мобилното приложение „ еЗдраве ". То обезпечава достъп на потребителите до вписаните в НЗИС прегледи, посоки, предписания, ваксини, резултати от лабораторни проучвания, обща здравна информация, и други

Приложението бе показано публично от Борис Костадинов, шеф „ Софтуерна интеграция " в „ Информационно обслужване " АД в наличието на служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и ръководителя на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.
„ Приложението „ еЗдраве " улеснява оптимално потребителите, които във всеки един миг разполагат с информация за осъществените им прегледи, изписаните предписания, издадените им посоки и друга здравна информация за тях ", сподели Борис Костадинов. По думите то е измежду най-иновативните в Европа и е първото в България, което сплотява всички данни за пациентите на национално равнище.

Сред най-големите преимущества на „ еЗдраве " е, че информацията в него е показана на понятен за пациентите език. То е извънредно елементарно за потребление и дава цялата нужна информация на пациентите за здравния им статус. Приложението разполага с достъп до всички налични модули в НЗИС, които работят с електронни документи, съставящи персоналното пациентско досие.

В секцията „ Досие " са включени обособени категории за прегледи, посоки, предписания, ваксини и резултати от лабораторни проучвания. Всеки документ в секция „ Прегледи " съдържа информация за диагноза, анамнеза, общо положение на пациента, лекуване, както и всички свързани документи (ако има такива) - посоки, предписания, имунизации. Документът съдържа данни за типа и задачата на прегледа, в кое лечебно заведение е осъществен, цялостна служебна информация за медицинския експерт, направил прегледа и дава опция за бърза връзка със съответния доктор посредством телефонен номер или имейл.

Секция „ Рецепти " включва всички издадени е-рецепти на пациента. Всяка обособена рецепта има 2D баркод, посредством който рецептата може да бъде сканирана и изпълнена в аптека, без нужда от даване на спомагателна информация. Е-рецептата демонстрира какъв е нейният период за осъществяване, търговски наименования на медикаментите, както и информация за тяхната доза и банкет на наличен език. Създадена е категоризация за статуса на рецептата - дали е за осъществяване, отчасти или изцяло изпълнена.

В секция „ Направления " могат да бъдат открити назначените на пациента електронни посоки със период за осъществяване, съществена диагноза, съпътстващи болести и други Направленията за лабораторни проучвания разполагат с баркод, който съдържа Националния референтен номер (НРН) и разрешава непосредствено сканиране от мобилното устройство.

В секция „ Ваксини " се виждат всички вписани в НЗИС имунизации. Ваксините, които са съпроводени от документ (като тези за COVID) са обозначени със специфична икона. Към тях има QR код, който непосредствено може да бъде възложен за верификация, както и опция за събаряне на документа в PDF или PKPASS формат.

В секция „ Резултати " се пресъздават всички резултати от направените проучвания, детайлности за проучването, отклонения от референтни стойности, разчитане на образна диагностика и други
В момента в НЗИС и мобилното приложение липсват исторически данни, свързани с осъществени в предишното прегледи и медицински действия. Достъпни са единствено здравните записи, които персоналните лекари, експертите, лечебните заведения и лабораториите са въвели за всеки пациент от стартирането на НЗИС в употреба.

Приложението „ еЗдраве " може да бъде изтеглено гратис от App Store и Гугъл Play. Достъпът до електронните здравни документи в „ еЗдраве " се реализира посредством еднократно сдвояване на приложението с персоналното пациентско досие, налично в НЗИС на адрес my.his.bg през браузър на компютър.
Заради високите условия към сигурността на персоналните и медицинските данни на този стадий достъпът до персоналното пациентско досие се прави само посредством потреблението на дипломиран електронен автограф (КЕП). Експертите на „ Информационно обслужване " АД работят върху въвеждането и на други сигурни способи за вход в електронното пациентско досие, които се чака да се употребяват в най-скоро време.

Освен посредством КЕП сигурността на информацията в мобилното приложение „ еЗдраве " се подсигурява и с спомагателна биометрична отбрана, която се задейства по избор на потребителя. НЗИС записва и съхранява всяко деяние, което се прави в електронното досие, без значение дали действието е от страна на пациента, медицински експерт или друго оторизирано лице. История със записаните дейности може да бъде забелязана от потребителя през профилиран екран в мобилното приложение и уеб версията.
Ако потребителят реши, че повече няма да употребява мобилното устройство, на което е свалено приложението, той може да деактивира профила си. Деактивирането изтрива цялата информация от устройството и не оставя диря от досието в телефона.

До края на годината приложението ще получи спомагателни функционалности, измежду които са електронните хоспитализации, история на болестта, проявление на известия за планов банкет в болница, ТЕЛК решения, известия за приемане и банкет на лекарства, панел за хронични болести и други Плановете са в околните месеци да бъде пусната и функционалност, която дава достъп на родителите до пациентското досие на децата им или на възрастните им родственици.

„ Мобилното приложение „ еЗдраве " дава мощен подтик на електронното опазване на здравето в България. Чрез него потребителите могат да реализират по-добър надзор върху медицинските си данни, понижава се опцията за неправилно предаване на информация сред пациент и доктор и обезпечава опция на пациентите да получат по-качествени здравни услуги ", сподели Борис Костадинов. По думите му за по-малко от две години „ Информационно обслужване " АД съумя да електронизира главните процеси в извънболничната и болничната помощ и да сътвори висококачествени услуги в интерес на пациентите, лекарите, фармацевтите и всички участници в екосистемата на опазването на здравето.

За „ Информационно обслужване " АД

„ Информационно обслужване " АД е българският народен систематичен интегратор на държавната администрация. Компанията построява, поддържа, развива и следи работоспособността на осведомителните системи с национално значение. „ Информационно обслужване АД " е главен сътрудник на държавните институции и извършва основни планове със стратегическо значение за България. Дружеството е водач на българския пазар в създаването, внедряването и поддържането на нови софтуерни решения. Компанията е първият сертифициран снабдител на удостоверителни услуги в България и е дълготраен софтуерен сътрудник на Централната изборна комисия. „ Информационно обслужване " АД разполага с клонова конструкция, която покрива всички регионални градове в България. В сдружението работят над 580 висококвалифицирани специалисти в разнообразни области на ИКТ бранша. Компанията е сертифицирана по интернационалните стандарти ISO 9001:2015 за ръководство на качество, ISO/IEC 27001:2013 за ръководство на осведомителната сигурност, ISO/IEC 20000-1:2011 за ръководство на предоставяните ИТ услуги и LSTI N°1642-131-V1.0 за издаване и ръководство на квалифицирани удостоверения за електронни подписи, електронни печати и квалифицирани електронни времеви печати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР