Всички граждани вече имат достъп през мобилно устройство до личното

...
Всички граждани вече имат достъп през мобилно устройство до личното
Коментари Харесай

Приложението "еЗдраве" вече активно: Улеснява достъпа на пациентите до медицинските им данни

Всички жители към този момент имат достъп през мобилно устройство до персоналното си пациентско досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това стана допустимо откакто Министерство на здравеопазването и " Информационно обслужване “ АД пуснаха в употреба мобилното приложение " еЗдраве “. То обезпечава достъп на потребителите до вписаните в НЗИС прегледи, посоки, предписания, ваксини, резултати от лабораторни проучвания, обща здравна информация, и други

Приложението бе показано публично от Борис Костадинов, шеф " Софтуерна интеграция “ в " Информационно обслужване “ АД в наличието на служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и ръководителя на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

" Приложението „ еЗдраве “ улеснява оптимално потребителите, които във всеки един миг разполагат с информация за осъществените им прегледи, изписаните предписания, издадените им посоки и друга здравна информация за тях ”, сподели Борис Костадинов. По думите му то е измежду най-иновативните в Европа и е първото в България, което сплотява всички данни за пациентите на национално равнище.

Сред най-големите преимущества на " еЗдраве “ е, че информацията в него е показана на понятен за пациентите език. То е извънредно елементарно за потребление и дава цялата нужна информация на пациентите за здравния им статус. Приложението разполага с достъп до всички налични модули в НЗИС, които работят с електронни документи, съставящи персоналното пациентско досие.

В секцията " Досие “ са включени обособени категории за прегледи, посоки, предписания, ваксини и резултати от лабораторни проучвания. Всеки документ в секция " Прегледи “ съдържа информация за диагноза, анамнеза, общо положение на пациента, лекуване, както и всички свързани документи (ако има такива) – посоки, предписания, имунизации. Документът съдържа данни за типа и задачата на прегледа, в кое лечебно заведение е осъществен, цялостна служебна информация за медицинския експерт, направил прегледа, и дава опция за бърза връзка със съответния доктор посредством телефонен номер или имейл.

Секция " Рецепти “ включва всички издадени е-рецепти на пациента. Всяка обособена рецепта има 2D баркод, посредством който рецептата може да бъде сканирана и изпълнена в аптека, без нужда от даване на спомагателна информация. Е-рецептата демонстрира какъв е нейният период за осъществяване, търговски наименования на медикаментите, както и информация за тяхната доза и банкет на наличен език. Създадена е категоризация за статуса на рецептата - дали е за осъществяване, отчасти или изцяло изпълнена.

В секция " Направления “ могат да бъдат открити назначените на пациента електронни посоки със период за осъществяване, съществена диагноза, съпътстващи болести и други Направленията за лабораторни проучвания разполагат с баркод, който съдържа Националния референтен номер (НРН) и разрешава непосредствено сканиране от мобилното устройство.

В секция " Ваксини “ се виждат всички вписани в НЗИС имунизации. Ваксините, които са съпроводени от документ (като тези за Ковид-19), са обозначени със специфична икона. Към тях има QR код, който непосредствено може да бъде възложен за верификация, както и опция за събаряне на документа в PDF или PKPASS формат.

В секция " Резултати “ се пресъздават всички резултати от направените проучвания, детайлности за проучването, отклонения от референтни стойности, разчитане на образна диагностика и други

В момента в НЗИС и мобилното приложение липсват исторически данни, свързани с осъществени в предишното прегледи и медицински действия. Достъпни са единствено здравните записи, които персоналните лекари, експертите, лечебните заведения и лабораториите са въвели за всеки пациент от стартирането на НЗИС в употреба.

Приложението " еЗдраве “ може да бъде изтеглено гратис от App Store и Гугъл Play. Достъпът до електронните здравни документи в " еЗдраве “ се реализира посредством еднократно сдвояване на приложението с персоналното пациентско досие, налично в НЗИС на адрес my.his.bg през браузър на компютър.

Ако потребителят реши, че повече няма да употребява мобилното устройство, на което е свалено приложението, той може да деактивира профила си. Деактивирането изтрива цялата информация от устройството и не оставя диря от досието в телефона.

До края на годината приложението ще получи спомагателни функционалности, измежду които са електронните хоспитализации, история на болестта, проявление на известия за планов банкет в болница, ТЕЛК решения, известия за приемане и банкет на лекарства, панел за хронични болести и други Плановете са в околните месеци да бъде пусната и функционалност, която дава достъп на родителите до пациентското досие на децата им или на възрастните им родственици.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР