Всички фирми с персонал над 100 души да изплащат заплатите

...
Всички фирми с персонал над 100 души да изплащат заплатите
Коментари Харесай

Заплатите във фирми с над 100 души вече само по банков път

Всички компании с личен състав над 100 души да изплащат заплатите на чиновниците си единствено по банков път. Това обвързване вкараха депутатите с приемането на второ четене на текстове от държавния бюджет. Изключение те направиха единствено за сезонно заетите служащи в земеделието.
Първоначалното предложение на финансовото министерство беше за компаниите с наети 50 души, само че при приемането на текстовете депутатите взеха решение, че броят на заетите ще е над 100.
Финансовият министър Асен Василев изясни, че задачата е да излезе стопанската система на ярко.
От Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ се оповестиха срещу предлагането с претекста, че в дребните градове и села няма банкомати, а също така се заплащат и такси за банковите услуги. Левият Драгомир Стойнев уточни, че тегленето на касата в банките е поскъпнало, както и междубанковите интервенции.
" Откриването на сметка е скочило от 2,50 на 3,15 лв. и за издаването на банкова карта също се заплаща ", сподели той.
По думите му облагите на банките стават големи и неконтролируеми.
" И до момента в който министърът на финансите не откри решение на този въпрос, този текст да не влиза ", прикани Стойнев.
Той цитира данни, съгласно които за първите четири месеца на годината облагите на банките са над 1 милиард лв. и то главно от такси и комисионни.
Христо Проданов от Българска социалистическа партия разяснява, че множеството банки не са български и изнасят облагата си в чужбина.
Настамир Ананиев от ПП-ДБ разяснява, че всички интервенции могат да се вършат онлайн, като по този начин таксите са по-евтини.
" Онлайн банкирането е по-евтино, само че доста се надявам Вашата баба да може да прави онлайн преводи, да може да си заплаща сметката през интернет, само че това не е настоящото положение на страната ", отговори му Драгомир Стойнев.
Цончо Ганев от „ Възраждане “ изясни, че на доста места няма банкомати.
Той цитира данни на Българска народна банка, съгласно които броят на банкоматите е паднал с 273 спрямо предходната година. Причината за това била, че поддържането на устройствата коствало скъпо на банките.
" Тенденцията, която предвижда Българска народна банка е банкоматите да понижават, тъй като им костват пари, а в това време печелят от такси и комисионни “, скочи Ганев.
Асен Василев изясни, че при превода няма да бъде удържана такса за тези заплащания.

 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР