Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19

...
Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19
Коментари Харесай

Въвеждат нови сертификати за ваксинираните с бустерна доза

Всички европейски зeлени документи за сложена бустерна доза против COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно–информационна система (НЗИС) от 20 декември 2021 година Новите мостри са одобрени със заповед на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова.  

Това се постанова, защото Европейската комисия промени метода на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия документ на Европейски Съюз за имунизация. Според новите условия, които влизат в действие в целия Европейски Съюз от 1 януари 2022 година, бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „ 3/3 “ в документа, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като “2/2 ”.

Всички, които желаят да изтеглят своя европейски документ по новия пример, могат да посетят интернет портала на НЗИС,, след 20 декември 2021 година Те би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предходните генерирани документи. 

До този миг в Европейска комисия нямаше единно мнение за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен документ и обособените страни можеха сами да вземат решение по какъв начин да посочват спомагателната ваксина. България, както и други европейски страни, одобри метода тя да се отбелязва като „ 3/2 “ при двудозовите ваксини и като “2/1 ” при еднодозовите.

Въвеждането на общи правила за обозначаването на реваксинация в Европейски Съюз постанова преконфигуриране на системата за генериране на европейски зелени документи, която беше построена от „ Информационно обслужване “ АД по контракт с Министерството на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването обръща внимание: издадените досега документи за имунизация ще продължат да са годни на територията на Европейски Съюз, даже бустерната доза да е обозначена в документа по друг метод от признатите нови правила. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР