Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19

...
Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19
Коментари Харесай

Новите европейски сертификати за бустерна доза ще се издават в България от понеделник

Всички европейски зeлени документи за сложена бустерна доза против COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравноинформационна система от 20 декември, оповестиха от " Информационно обслужване ". Това се постанова, защото Европейската комисия промени метода на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия документ за COVID-19 на Европейски Съюз. Според новите условия, които влизат в действие в целия Европейски Съюз от 1 януари следващата година, бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като " 3/3 " в документа, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като " 2/2 ".

За генерирането на новата версия на документа потребителите би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предходните генерирани документи.

Досега Европейска комисия нямаше единно мнение за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен документ и обособените страни можеха сами да вземат решение по какъв начин да посочват спомагателната ваксина. България, както и други европейски страни, одобри метода тя да се отбелязва като " 3/2 " при двудозовите ваксини и като " 2/1 " при еднодозовите.

" Издадените досега документи за имунизация ще продължат да са годни на територията на Европейски Съюз, даже и бустерната доза да е обозначена в документа по друг метод от признатите нови правила ", сподели изпълнителният шеф на " Информационно обслужване " Ивайло Филипов. До този миг в България са генерирани близо 195 хиляди европейски документи за сложена бустерна доза.

До момента са издадени над 6 млн. документа

Общият брой на издадените документи и удостоверения през Националната здравноинформационна система (НЗИС) е близо 6.2 млн. От тях общо 1.856 млн. са европейски зелени документи за имунизация с позволените ваксини. Общият брой на документите за преболедували коронавирусната зараза, които попадат като доказани случаи с позитивен PCR резултат, е над 276 хиляди, а удостоверенията за потвърдено преболедували COVID-19, с позитивен резултат от изработен антигенен тест са близо 130 хиляди

Системата е генерирала 2.747 млн. документа за негативен резултат от PCR или антигенен тест, които са годни надлежно 72 часа и 48 часа от направеното проучване, а общият брой на удостоверенията за съществуване на антитела против SARS-Cov2, потвърдени посредством лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември 2021 година, към този момент надвишава 230 хиляди

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР