Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19

...
Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19
Коментари Харесай

Нови сертификати за ваксинираните с бустерни дози

Всички европейски зeлени документи за сложена бустерна доза против COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно–информационна система (НЗИС) от 20 декември 2021 година Новите мостри са одобрени със заповед на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова.

Това се постанова, защото Европейската комисия промени метода на обозначаване на броя на поставените бустерни дози в цифровия документ за COVID-19 на Европейски Съюз. Според новите условия, които влизат в действие в целия Европейски Съюз от 1 януари, бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „ 3/3 “ в документа, а за еднодозовите - като „ 2/2”.

Всички искащи да изтеглят европейски документ по новия пример могат да посетят интернет портала на НЗИС. Те би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предходните генерирани документи.

До този миг в Европейска комисия нямаше единно мнение за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен документ и обособените страни можеха сами да вземат решение по какъв начин да посочват спомагателната ваксина. България, както и други европейски страни, одобри метода тя да се отбелязва като „ 3/2 “ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

Въвеждането на новите правила постанова преконфигуриране на системата за европейски зелени документи, построена от „ Информационно обслужване “ АД по контракт с Министерство на здравеопазването. „ Издадените досега документи ще продължат да са годни на територията на Европейски Съюз, даже и бустерната доза да е обозначена в документа по друг метод от признатите нови правила “, сподели изпълнителният шеф Ивайло Филипов. До този миг са генерирани близо 195 хиляди европейски документи за сложена бустерна доза.

Общият брой на издадените документи и удостоверения през Националната здравно-информационна система (НЗИС) е близо 6.2 млн. От тях общо 1.856 млн. са европейски зелени документи за имунизация с позволените ваксини. Общият брой на документите за преболедували коронавирусната зараза, които попадат като доказани случаи с позитивен PCR резултат, е над 276 хиляди, а удостоверенията за потвърдено преболедували COVID-19 с позитивен резултат от изработен антигенен тест са близо 130 хиляди

Системата е генерирала 2.747 млн. документа за негативен резултат от PCR или антигенен тест, които са годни надлежно 72 часа и 48 часа от направеното проучване, а общият брой на удостоверенията за съществуване на антитела против SARS-Cov2, потвърдени посредством лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември 2021 година, към този момент надвишава 230 хиляди

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР