Всички европейски шофьори, навършили 70 години трябва да си подновяват

...
Всички европейски шофьори, навършили 70 години трябва да си подновяват
Коментари Харесай

Обсъждат: Тест за годност за над 70-годишни шофьори в ЕС

Всички европейски водачи, навършили 70 години би трябвало да си възобновяват книжката на всеки 5 години.

В случай, че пътните управляващи в страна членка на Европейски Съюз преценяват, че някой кара рисково поради здравословни проблеми, той ще бъден пращан на медицински прегледи от комисия и подлаган на тест за валидност,

който може да включва даже опреснителни курсове с решение на листовки и спомагателни часове за кормуване.
Това плануват предложенията на Европейската комисия в плана за инструкция на обща електронна брошура, която да важи за цялата територия на Европейския съюз.
Както писа “Труд news ”, бъдещите правила бяха показан при започване на март, като сега ги разискват специалисти в разнообразни страни, като в някои случаи директивата не се приема по никакъв начин безпрепятствено.

Например във Франция и Белгия шофьорската брошура е безсрочна, в Германия е с годност от 15 години, а в България – 10 години.

Навсякъде обаче условието за 5 години е въведено за професионалните категории – това са водачите на микробуси над 3,5 тона,

камиони, рейсове и т. н. Навършилият 65 години французин, който има професионална категория, също може да си я резервира, само че на 5 години минава на лекарски обзор и в случай че там бъдат открити проблеми със зрението, двигателните умения,

Но в общия случай, в случай че увреждането не е огромно и разрешава, той продължава да върти кормилото като фен до края на живота си. Има право и самичък да се откаже от професионалните категории, с цел да не се занимава повече да върви по прегледи. Много е евентуално французите, белгийците и даже гърците да отхвърлят предлагането на Европейска комисия е за обща 10-годишна годност за всички до 70 години.

Но, внимание – при продължаването на годност над тази възраст към този момент за по 5 години, в директивата се предлага хората да не вървят на медицински прегледи, както е сега съвсем в цяла Европа. Ако желаят да си продължат любителската категория от тротинетка, през мотопед, мотор, лек автомобил до лекотоварен микробус, пенсионерите, а и освен те, единствено ще попълнят унифицирани медицински въпросници.

Само при положение на проблем от органа, издаващ книжката (в България това е КАТ – б. а.), ще се желае лекарска консултация, а в случай че доброволният пробата е цялостен с неистини или грешки – това също става проблем, поради който ще се отхвърля възобновяване на книжката, обясниха специалисти пред “Труд news ”.

само че законите в някои страни от Европейски Съюз дават право на органите за пътен надзор да желаят наложително здравно освидетелстване по възрастов симптом, като границата е друга – най-ниската е от 50 години.

С плана за инструкция тази възраст става идентична за целия Европейски Съюз и е 70 години. Ще има и одобрен обединен лист за Европейски Съюз с кои болести е изрично неразрешено да се кара, с кои увреждания и до какви степени и т. н.

Според специалисти
Директивата е демократична към хората с бели коси
Противно на упованията за огромни условия, забрани и всевъзможни други ограничения, които да пречат на възрастните хора в Европа да карат, общият дух на бъдещата директивата е тъкмо противоположен – тя е с демократично отношение към всички, които са в положително здраве, без значение от броя на годините, които са навършили, разясниха експерти, които не пожелаха към този момент да бъдат представени.

Според тях това не е инцидентно, защото продължителността на живота в Европейски Съюз е висока, самите правила ще се разискват, одобряват и отхвърлят най-малко в околните 2-3 години, а даже и след окончателното им приемане е очакван още 4-годишен гратисен интервал, до момента в който станат част от законодателството на всяка страна членка. Дотогава армията от водачи с побелели коси в Европа ще е още по-голяма.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР