Всички доходи на показ – такъв поход е предприела държавата

...
Всички доходи на показ – такъв поход е предприела държавата
Коментари Харесай

Режат социални плащания заради ваучери и печалба от хазарт

Всички приходи на показ – подобен поход е подхванала страната към българските жители.

От тази година работодателите са задължени да показват пред Национална агенция за приходите всички необлагаеми приходи, които са изплатили през 2022 година на чиновниците си.

Това включва ваучери за храна, парите за първите три дни болнични, компенсации при пенсиониране, при преустановяване на работа по болест, при раждане на дете и други

От следващата година пък в Агенцията по приходите ще  трябва да се заявяват всевъзможни необлагаеми приходи и от други платци (не работодатели) като ренти, хазарт, лихви, продажба и подмяна на движимо и недвижимо имущество и други Държавата ще вижда безпроблемно „ персоналното досие “  на всеки, в това число парите, получени от пенсии, детски и обществени помощи. Целта е една – да бъде основан настоящ подоходен указател, с цел да може по-точно и по-бързо да се насочват ограничения за обществена поддръжка, аргументираха се депутатите при приемането на новите разпореждания. Това значи, че в случай че човек завоюва от хазарт, може да му спрат някои от обществените помощи. Или пък да се раздели с енергийните помощи, в случай че с някой непредвиден доход надмине границата за подкрепяне.

За да бъдат въведени изискваните данни, и то в период до 28 февруари, се постанова конфигурация на счетоводните стратегии, които компаниите употребяват, което води до още един разход. Другият вид е изискваните приходи на чиновниците да се вкарват ръчно. „ Най-голямо усложнение за предприятията е декларирането на ваучерите за храна, които до 200 лева месечно са необлагаеми “, сигнализира  заместник-председателят на Българска стопанска камара Станислав Попдончев. Голяма част от предприятията ще вкарват тези данни на ръка, защото ваучерите не са включени във ведомостите за заплати и не може автоматизирано сумите да залегнат в справката за приходите.

„ Проблемът е, че става дума за доста огромно разширение на обсега на информацията, която предприятията би трябвало да подадат пред Национална агенция за приходите, и то бе препоръчано за изненада на бизнеса сред първо и второ четене на закона “, добави той.
Сега счетоводителите работят изключително, с цел да наваксат с новото условие.
До края на февруари данните би трябвало да са вкарани, с цел да може по-късно Национална агенция за приходите да пусне така наречен „ умни “ данъчни заявления с всички налични детайли. Именно през март ще стартира същинската данъчна акция за приходите от 2022 година.
Както и до момента, по този начин и с новите промени от тази и идната година хората ще могат онлайн да ревизират какви пари е заявено, че са им изплатени.
И в случай че видят, че някой е излъгал, ще могат да алармират в Национална агенция за приходите. Целта е да няма опция за измами и компании да лъжат, че са изплатили някакви приходи.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР