Всички доброволчески части, воюващи в зоната на СВО, до 1

...
Всички доброволчески части, воюващи в зоната на СВО, до 1
Коментари Харесай

Шойгу дава на Пригожин доброволци: Решенията, за които чакаха цяла година

Всички доброволчески елементи, воюващи в зоната на СВО, до 1 юли 2023 година, според заповедта на Сергей Шойгу, са длъжни да подпишат контракт с Министерството на защитата на Русия. Няколко бригади и отряди към този момент са създали това, само че има и такива, които одобриха нововъведението с нараснало внимание. И даже с отвод.

" Предимства и дефекти "

Новата заповед заяви заместник-министърът на защитата военачалник от армията Николай Панков. По думите му към този момент всички доброволци ще имат право да подписват самостоятелни контракти или с доброволческите отряди, или с Министерството на защитата като военнослужещи по контракт.

" Сключването от жителите на контракти с страната е на първо място разширение на тях, както и на членовете на техните фамилии, на ограниченията за обществена отбрана и поддръжка, открити от страната... организации ", акцентира Панков.

И процесът потегли. Първият доброволчески отряд, който подписа контракт с Министерството на защитата, беше чеченският Ахмат.

Към днешна дата решението, взето в този формат, е фундаментално и всъщност ще направи по този начин, че нашите разделения към този момент да бъдат изравнени във всички връзки: и в обществените пакети, и в обезпечаването,

Апти Алаудинов, пълководец на специфичните сили на Ахмат, разяснява случая.

Примерът на чеченците беше съвсем незабавно последван от още три бригади и четири отряда от доброволци.

Нововъведението обаче беше посрещнато враждебно от ръководителя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин.

" Тези заповеди и укази, които Шойгу издава, се отнасят за чиновниците на Министерството на защитата и военнослужещите. ЧВК " Вагнер " няма да подписва никакви контракти с Шойгу ", съобщи още той.

" ЧВК " Вагнер " е органично интегрирана в цялостната система, ЧВК " Вагнер " координира дейностите си с генералите отдясно, отляво, с командири на части, има най-дълбок опит и е високоефективна конструкция ", сподели шефът на " музикантите ".

И добави доста неприятни думи за Шойгу, като в същото време акцентира, че неговата ЧВК „ е напълно подчинена на ползите на Русия и Върховния главнокомандващ “, а също по този начин „ координира всичките му дейности и извършва дилемите, сложени от генерала от армията Суровикин “, защото „ Суровикин е интелигентен, способен и умел пълководец “.

След това в обществените мрежи избухна самобитен флашмоб, по време на който командирите на ЧВК " Вагнер ", които преди този момент са служили в армията, описаха за какво са я напуснали и минали към " музикантите ". И всички тези хора говореха за армията и съветското отбранително ведомство извънредно неласкаво.

В отговор членът на Комитета по защита на Държавната дума от фракцията на Комунистическата партия генерал-лейтенант Виктор Соболев, който преди този момент предложи да се забрани на бойците да носят бради в зоната на СВО, заплаши доброволците, които не желаят да подпишат контракт, със следните ограничения:

" Ако ние водим война и имаме въоръжени сили, то те би трябвало да са част от структурата на въоръжените сили и да имат ясна организационна конструкция. Ако откажат това, тогава ще бъдат принудени да се върнат вкъщи. "

От какво се опасяват доброволците?

Но би трябвало да се означи, че вероятността за сключване на контракт с съветското министерство на защитата беше прегледана внимателно освен в ЧВК " Вагнер ". Въз основа на персонална връзка с доброволци, както и от изявления на бойци и техните близки в обществените мрежи, има няколко точки, които объркват хората.

Първо , " уставщината ". Доброволците се опасяват, че ще бъдат принудени да подгъват яките си, да стоят на нощни шкафчета, да поздравяват старшите си и да бръснат брадите си " по соболевски ". Има и опасения, че бойците ще бъдат преоблечени по поръчка от комфортен камуфлаж " мъх " или " рид " в армейска " фигура " (пиксел), която постоянно е с неприятно качество, не диша в жегата, не топли в студа и безусловно се разпада на полеви условия.

Или ще ги принудят да сменят обувките си от комфортни и предпазващи крайници тактически ботуши Lowa или белоруски летни ботуши " Гарсинг " с военни ботуши, които безусловно убиват краката им.

Второ , послушание на чужд чиновник. Много доброволци отиват в частите в името на съответни командири, които имат престиж в бойната среда. Отиват, тъй като знаят, че няма да слагат персонален състав в фронтални офанзиви, ще се отнасят към бойците като татковци и няма да ги изоставят в сложни моменти.

Ето за какво доста доброволци се притесняват, че когато Министерството на защитата бъде преназначено, мнението на техните командири ще престане да бъде значимо и те ще стартират да ги хвърлят като разходен материал.

Трето , понижаване на заплатите. Далеч не е загадка, че доброволците получават порядък повече от контракторите. Понякога тази разлика доближава 100 хиляди рубли.

Много доброволци са възрастни мъже със фамилии, които желаят да са сигурни, че до момента в който рискуват живота си за родината си, околните им няма да останат сами с финансови усложнения.

Четвърто , безсрочността на контракта. Първоначално на доброволците се оферираше контракт за два, три или шест месеца. В резултат на това остана единствено половин година, което е вярно - боецът съумява освен да стреля, да премине през съгласуваност, само че и да стартира фактически да се бие.

От своя страна Министерството на защитата към този момент предлага на контракторите и мобилизираните така наречен „ неопределен контракт “ – до Победата.

Като се има поради какъв брой време се проточи СВО и че никой не може да планува по кое време ще завърши, това въобще не е уместно за доста доброволци - още веднъж зрели мъже със фамилии и постоянно със личен бизнес. Които не могат да оставят без контрол както роднините, по този начин и техните каузи в цивилния живот за неопределен срок.

Експерти: " Няма проблеми! "

За страдание военните ведомства към момента не са дали отговор на тези въпроси. Затова " Цариград " се обърна към специалисти за обяснение. Те гледат оптимистично на обстановката.

" Надявам се, че всичко това ще докара само до равнене на доброволците в обществените права с военнослужещите. В същото време изгодите, присъщи на доброволците, ще останат ", разяснява решението на Министерството на защитата ръководителят на УС на Съюза на доброволците от Донбас, депутатът от Държавната дума Александър Бородай.

" Честно казано, време беше да създадат това ", счита членът на Камарата на юристите на Московска област Иван Кузмин и продължи:

" Защото официално всички разпореждания за военнослужещите се отнасяха за доброволците, само че на процедура имаше обилни проблеми. Със същите заплащания, други обществени придобивки. "

Нововъведението сплотява позицията на опълченец и боец. Тъй като статутът на доброволец към момента не беше изцяло избран.

И породиха компликации при използването на ограниченията за обществена и правна отбрана на доброволците, а самите командири не постоянно знаеха по какъв начин вярно да се оправят с тази категория участници в СВО във връзка с правното контролиране.

И това е голям плюс: единна правна рамка, единни разпореждания, които преди всичко би трябвало да обезпечат равно отнасяне. Не виждам минуси ".

На собствен ред първият министър на държавната сигурност на ДНР военният специалист Андрей Пинчук счита, че като цяло проблемите са пресилени.

- Как се отнасяте към отхвърли на част от доброволците от нуждата да сключат контракт с Министерството на защитата преди 1 юли?

- Самата концепция е позитивна, въпросът е по какъв начин ще се осъществя. Цялата ни доброволческа активност беше осъществена в четири посоки.

Първото е БАРС, т.е. „ Специален военен армейски запас “. Това беше най-простият и ефикасен вид, тъй като имаше кратковременен контракт с Министерството на защитата.

В неговите рамки доброволецът е имал релативно отношение към Московска област и може да се класира за компенсации и заплащания.

Второто направление е ДРО, т.е. диверсионни и разследващи доброволчески отряди. Те включваха някои казашки отряди и елементи, които през цялото време участваха в събитията в Донбас.

И има огромен проблем с тях, тъй като те подписаха контракти посредством разнообразни организации за " полагане ", да вземем за пример посредством ООО " Редут ".

По тази причина доста от починалите и ранените към момента нямат статут. Повечето от доброволците " влязоха " в СВО по този метод и за тях сегашната обстановка е огромна берекет.

Третото направление са доброволческите отряди, образувани към Росгвардия, в това число чеченските. Но това е профилна история за Националната армия, отсам и проблемите с бюджетите, заплащанията, доставките, боеприпасите и взаимоотношението.

Имаше проблеми с оформлението на представянето на премиите. И разбирам за какво чеченската Росгвардия първа подписа контракта - тъй като е добър за тях. Освен това те отиват във формата, в който е трябвало да бъдат в началото.

И четвъртото направление е ЧВК " Вагнер ". Но тя съществуваше осем години преди СВО и не беше обвързана с никакви контракти и заповеди на Министерството на защитата. Сега те имат безусловно същото статукво, каквото беше преди подписването на тази заповед.

- Но какво да кажем за неопределен контракт?

- Редът за подписване на срочни контракти е очакван в стандарта и ще се резервира за обособените звена. На първо място за тези, които подписват контракти през Редут. За всички останали - контракт до края на войната. На MO по този начин е комфортно.

Преди това, когато свършеше договорът на един отряд, той беше изтеглян от позициите си и нямаше кой да бъде подложен на негово място, позициите бяха открити, фронтът биваше продънен.

Затова на Министерството на защитата е доста по-удобно, когато и мобилизираният, и доброволецът служат безсрочно. Пак споделям, има излаз от тази обстановка - това са " редутовските " структури.

Какво следва от това?

До 1 юли остава доста малко. И за доста доброволци този крайъгълен камък ще бъде един тип миг на истината. Иска ми се да имам вяра, че нововъведенията няма да изплашат бойците, а в противен случай, ще ги затвърдят в разбирането, че са свои за Родината. И скъпи както никой различен. И за тези, които не са удовлетворени от това, стига да остане същата ЧВК Вагнер.

А на въпроса за какво такива решения не бяха взети преди година, за жалост, може да се отговори единствено с добре позната съветска сентенция за мъжа, който се впряга дълго време.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР