Всички държавни органи и общини, които изискват клиентите им да

...
Всички държавни органи и общини, които изискват клиентите им да
Коментари Харесай

Хартиени удостоверения ще се издават електронно от следващата година

Всички държавни органи и общини, които изискват клиентите им да показват удостоверения за дължими налози, ще получават тази информация от Национална агенция за приходите наложително по електронен път,информира ДАРИК.

Промените са записани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и влизат в действие от началото на 2018 година В момента над близо 100 закона и наредби изискват жители и компании да показват пред разнообразни държавни и общински органи удостоверения за съществуване или липса на отговорности, като всяка година Национална агенция за приходите издава към 400 000 такива удостоверения на хартия.

През предходната година в офиса на Национална агенция за приходите в Русе са били издадени близо 15 000 от тях. Важно е да се означи, че през ноември 2016 година Национална агенция за приходите сътвори нова електронна услуга, посредством която държавните органи могат да получат данните по електронен път, спестявайки на жителите време и разноски.

От началото на годината досега съгласно чиновниците на Национална агенция за приходите услугата е употребена към 5000 пъти, като упованията са след влизането в действие на смяната в закона информацията да се обменя служебно единствено и само по електронен път.

Междувременно екипът на Национална агенция за приходите и Асоциацията на банките в България реализираха единодушие удостоверенията за съществуване или липса на отговорности за клиентите на банките при даването на заеми да се декларират и получават напълно електронно, което ще спести забележителен запас на клиентите. Очаква се електронният продан сред банките и Национална агенция за приходите да стартира в околните месеци.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР