Всички държавни и общински училища у нас ще могат да

...
Всички държавни и общински училища у нас ще могат да
Коментари Харесай

Всички училища ще могат да получат финансиране за изграждане на СТЕМ кабинети

Всички държавни и общински учебни заведения у нас ще могат да получат финансиране за създаване на СТЕМ кабинети по Плана за възобновяване и резистентност. Процедурата е опростена и включва прелиминарен стадий, по време на който ще бъде прегледана и изяснена концепцията на всяко учебно заведение благодарение на специалистите на МОН и едвам тогава ще се подават самите документи. STEM е редуциране от просвета, технологии, инженерство и математика и се отнася до всички предмети, които попадат в тези четири дисциплини. За СТЕМ кабинетите са планувани над 530 млн. лева като обособените учебни заведения ще получат от 50 до 600 хиляди лева според от броя на учениците си в последните три години. През идващия месец ще бъде отворена и процедура за образование на учителите, с цел да могат да работят със съответната техника.

Междувременно министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов съобщи, че все още няма постъпили сигнали за бомбени закани в учебните заведения. Той напомни, че протоколът за деяние в такива обстановки беше изменен и водеща роля за спиране на образователния развой имат органите на Министерство на вътрешните работи с тяхната специфична подготвеност. Министърът посочи още, че са подхванати ограничения, с цел да могат учебните заведения да употребяват своите формалните си мейли, а не такива, които не са свързани в системата на МОН от позиция на ограниченията за отбрана на информацията.

Ще бъде финансирано построяването на кабинети в 5 области – роботика и киберфизични системи, дизайн и 3Dпрототипиране, естествени науки, зелени технологии и стабилно развиване и математика и информатика. Основната цел е да се увеличи ползата на учениците към науката и научните проучвания, заявипроф. Георги Вайсилов, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Програма за обучение “.

Много е значимо педагогическите колективи да подберат подобаващите за съответното учебно заведение тематики, по които да бъдат направени съответните кабинети, тъй че да са най-полезни за учениците, с цел да бъдат те по-добре готови за пазара на труда, разясни той.

Наред със СТЕМ кабинетите в учебните заведения се планува и построяването на народен и на три районни СТЕМ центъра.За главен ремонт на постройките, където ще се те и за оборудването имса планувани 37 млн. лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР