Всички държави в НАТО имаме амбицията да приемем нова стратегическа

...
Всички държави в НАТО имаме амбицията да приемем нова стратегическа
Коментари Харесай

Зам.-министър Божилов: Ролята на възпирането и отбраната ще бъде най-важният елемент от основния мандат на НАТО през следващите десетилетия

Всички страни в НАТО имаме упоритостта да приемем нова стратегическа идея, която да удостовери главните задания на Алианса, със мощен акцент върху груповата защита.

Това сподели заместник-министърът на защитата Йордан Божилов през днешния ден, 21 юни, в изявлението си пред Софийския стопански конгрес, чийто фокус е съветската инвазия в Украйна и ролята на България в района на Югоизточна Европа и Балканите.

Заместник-министър Божилов очерта провокациите в областта на сигурността в районен и световен проект и уточни, че ролята на възпирането и защитата ще бъде най-важният детайл от главния мандат на НАТО през идващите десетилетия. „ Рискът да се сътвори една нова система, която да разреши на по-силната страна да търси присъединение на територии с военна мощ от по-слаба страна, ще сътвори неустановеност и безпорядък в интернационалните връзки “, сподели той и акцентира, че са разрушени освен правилата, на които се гради евроатлантическата система за сигурност, само че е разрушено и доверието.

„ България, както и останалите страни в НАТО и Европейски Съюз, поставя старания за подсилване на своята защита, за модернизиране на Въоръжените си сили. Ние имаме амбициозна стратегия за това, както и нашите съдружници “, съобщи заместник-министър Божилов. Той напомни, че процесите на стратегическа акомодация към този момент протичат и в двете организации, като и новата стратегическа идея на НАТО, и Стратегическия компас на Европейски Съюз дават спомагателни благоприятни условия за подсилване на съдействието сред двата съюза.

Заместник-министър Божилов уточни още, че войната, с изключение на да предизвиква персонално страдалчество на хората и да провокира бежанска вълна, има отрицателни последствия за сфери като търговия, превоз и туризъм.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР