Всички държави трябва да увеличат натиска върху Техеран след последната

...
Всички държави трябва да увеличат натиска върху Техеран след последната
Коментари Харесай

Помпео предупреди за бърз ядрен пробив на Иран

Всички страни би трябвало да усилят натиска върху Техеран след последната " нуклеарна ескалация " на Иран . Това прикани държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, откакто Ислямската република възобнови обогатяването на уран в един от нуклеарните си обекти , осведоми " Ройтерс ".

В известие Помпео предизвестява, че последните дейности на Ислямската република будят паника, защото Техеран е в позиция, която открива опция за бърз нуклеарен пробив.
 Русия дефинира за разумно решението на Иран да понижи нуклеарните си задължения
Русия дефинира за разумно решението на Иран да понижи нуклеарните си задължения

Рябков: Последица от застоя при решаването на известните проблеми

Сега е време всички страни да отхвърлят това нуклеарно изнудване на режима и да подхващат съществени стъпки за усилване на натиска. Ядрените провокации на Иран изискват такива дейности, има вяра американският топ посланик.

Иран стартира да инжектира уранов газ в центрофугите в нуклеарния комплекс " Фордо ".

В същото време Техеран призна, че е лишил акредитацията на контрольор на Международната организация за атомна сила . Това е първият сходен случай на фона на напрежението към нуклеарната стратегия на Ислямската република. Иран разгласи, че през днешния ден ще повдигне случая на среща на МААЕ във Виена.

" Фордо " се намира на 25 километра североизточно от свещения за шиитите град Кум. Обектът е предпазен от планини и противовъздушни оръжия и други укрепления. Той е с размер на футболно игрище, задоволително огромен, с цел да побере 3000 центрофуги . Според Съединени американски щати обектът е за военни цели.
 Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба
Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Техеран демонстрира нуклеарни упоритости

През 2009 година Иран призна за съществуването на " Фордо " на фона на огромен напън от западните сили по отношение на нуклеарната стратегия на Техеран.

Центрофугите във " Фордо " са IR-1 - първо потомство центрофуги на Иран. Ядрената договорка разрешава тези центрофуги във " Фордо " да се въртят без уранов газ, до момента в който разрешава до 5060 центрофуги в обекта " Натанз " да обогатяват уран.

Центрофуга IR-6 може да създава уран 10 пъти по-бързо от IR-1, съгласно ирански представители. Ирански учени работят върху първообраз IR-9, който работи 50 пъти по-бързо от IR-1.

Иран сега обогатява уран с непорочност до 4,5%, което в нарушаване на съглашението, защото ограничаването е до 3,67%. Нивото от 3,67% е задоволително за развиването на нуклеарния бранш за мирни цели, само че е надалеч под равнищата от 90% за основаване на атомно оръжие. Нивото от 4,5% е задоволително да помогне за задействане на реактора за нуклеарна сила в централата " Бушер ", която е единственият АЕЦ в страната. Преди нуклеарното съглашение Иран доближи равнище на обогатяване на уран до 20%.

Техеран създава нискообогатен уран до 5 кг дневно, откакто преди произвеждаше по 450 грама. Иран има над 500 кг нискообогатен уран. Ограничението в договорката е до 300 кг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР