Всички бургаски студенти в редовна форма на обучение и с

...
Всички бургаски студенти в редовна форма на обучение и с
Коментари Харесай

Студенти в Бургас могат да кандидатстват за стипендии по нова общинска програма

Всички бургаски студенти в постоянна форма на образование и с триумф от и над 5.00 могат да подават документи до 16 октомври за разпределяне на първите семестриални стипендии от новата стратегия на Община Бургас - " Успешни студенти ". Програмата за финансов тласък на студентите е по концепция на кмета Димитър Николов и цели да отговори на потребностите от обезпечаване на квалифицирани фрагменти в най-търсените специалности.

Освен доста положителният и отличен триумф на студентите, от голяма важност за приемане на стипендията са и достиженията им в региона на образованието, науката и изкуството, участия в планове, научна активност и други.

Право на нея имат студенти, учащи се в първи, втори или трети курс в постоянна форма на образование в бургаско висше образователно заведение за придобиване на образователно-квалификационна степен " Бакалавър " или по компетентност, за която се планува образование единствено за степен " Магистър ". Обучаващите се по едно и също време по две специалности /основна и допълнителна/ ще могат да аплайват единствено по главната компетентност.

Студентите, които тази година са в първи курс, също могат да получат стипендия въз основа на триумфа от матурите и присъединяване им в олимпиади, преди постъпването им в университета. За останалите от втори и трети курс важи триумфът от предходния учебен срок.

Финансовото подкрепяне на студентите ще бъде в размер от 150 до 200 лв. месечно, избран от експертна комисия.

Кандидатстването се прави след записване за първи или идващ учебен срок, а стипендията се отпуска за един учебен срок. Стипендиите ще се разпределят не съгласно семестриалните такси, а на база брой на студентите в предпочитани професионални посоки.

Направленията, които дават право на стипендия на сполучливите и дейни студенти, към този момент ще включват, освен бранш осведомителни технологии, а и специалности, като " Право ", " Технически науки ", " Електроснабдяване и електрообзавеждане ", " Икономика, администрация и ръководство ", " Икономика и маркетинг на туризма ", " Международни стопански връзки ", " Бизнес администрация ", " Педагогика ", " Психология " и други.

Студентите, кандидатстващи за семестриална стипендия, би трябвало да подадат в деловодството на Община Бургас заявление по пример /Приложение No2/ и посочените в него документи.

Освен семестриална стипендия " Успешни студенти ", новата стратегия на Община Бургас планува и премия " Студент на годината ". Тя е еднократна финансова премия в размер на 600 лв. и ще се връчва на публична гала за награждаване на студенти, постигнали значими резултати в образованието или в научната активност.

Приемът на студенти в препоръчаните специалности от една страна е непълен. От друга страна липсва мотивация, а от време на време и средства, с цел да могат учениците да продължат образованието си в университет. Чрез програмата ще се подтиква развиването на тези специалности и ще се задържат младежите в града.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР