Всички бизнес клиенти на електричество ниско напрежение от 1 октомври

...
Всички бизнес клиенти на електричество ниско напрежение от 1 октомври
Коментари Харесай

Малките фирми да не бързат със свободното договаряне на ток, съветват от EVN

Всички бизнес клиенти на електричество ниско напрежение от 1 октомври 2020 година няма да имат контролирани цени, само че това не значи, че са задължени до тогава да сключат контракти с нови снабдители на ток. Реално небитовите клиенти, каквито са дребните компании, ще имат време от към година, с цел да си изберат търговец, показаха от EVN и ги посъветваха да не прибързват с решенията си. 
" Говорим за всеобща либерализация. За покриваната от EVN територия става въпрос за 100 000 клиента. Но това не значи, че всички те незабавно би трябвало намерят търговец, да сключат контракт или че ще останат без ток, в случай че не съумеят да го създадат до края на септември. Клиентите би трябвало да бъдат спокойни, че и след 1 октомври ще продължат да имат снабдител – това ще е досегашният. Разликата ще се показва в това, че снабдяването няма да е по контролирани цени, а на основата на стандартизиран контракт, квалифициран от регулатора и цената ще се образува на пазарен принцип ". Това разясни Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN България по време на полемика, отдадена на идната либерализация.
Според усещанията й, сега се употребява датата 1 октомври и се вършат опити за внасяне на напрежение и суматоха с изказвания, че всичко би трябвало да се случи до 1 октомври. „ Не е належащо да се основава суматоха, неотложност, наложителност “, безапелационна е Трифонова. „ Говорим за 100 000 клиента. В момента 40 000 са на свободния пазар. Това ще е развой, който ще тече най-малко една година “, уточни тя.

Правилата плануват и вид за доставяне посредством „ Доставчик от последна инстанция “ (ДПИ), за което срокът е 1 юли 2021 година „ Ако изтърван тази дата клиентите няма да останат без сила, само че от ДПИ енергията  нормално е най-скъпата “, означи Гочо Чемширов, член на Съвета на шефовете на EVN България. „ Ако останат с типовия контракт за съответното доставяне, тогава ще бъдат служебно разпределени към ДПИ, което е отново доставяне от същия доставчик, само че с друга лицензия и по друга логичност се образува цената, тъй като това е последната инстанция “, посочи той.
ДПИ купува в последния миг силата и по тази причина е най-скъпа, разясни Калина Трифонова. „ Тази цена не се договаря. Това е незабавната помощ - да не останеш без сила “, добави тя.
Клиентът може да сменя доставчика си във всеки миг, само че един път излязъл на пазара, няма да може да се върне на контролирани цени, тъй като за небитовите клиенти контролирани цени няма да има.
Между първо и 10 число на месеца се прави промяната на снабдител, т.е. хората до 10 юни 2021 година действително имат време да решат кой търговец да си изберат . Може да изберат и EVN, тъй като EVN е състезател на свободния пазар, акцентираха представителите на компанията.
Клиентите ще имат отговорността, когато избират търговеца да създадат осведомен избор – да го проучат дали има опит, потенциал и когато предлага прекомерно доста отстъпки дали няма прикрит подводен камък, дали компанията не е записана на 30 септември, означиха специалистите.
Важно обвързване на регулатора е да сътвори платформа за съпоставяне на цените. До 31 декември КЕВР би трябвало да сътвори платформа, в която всички снабдители на ток да качват своите цени, по които търгуват, с цел да има бистрота. След Нова година ще има доста повече информация разполагаем на клиентите, в това число за цените. 
За тяхно облекчение на небитовите клиенти, от EVN към този момент организират осведомителна акция. Ето експертните уточнения по постоянно задавани въпроси:
Как да схвана дали измененията след 1 октомври 2020 година се отнасят за моя обект?
Ако към този момент сте сключили самостоятелен контракт с снабдител (търговец) на сила на свободен пазар, измененията в Закона за енергетиката не Ви засягат.
Ако заплащате електрическата енергия за даде Ваш обект по цени, контролирани от КЕВР и във фактурата ви на втора страница липсва означение „ БИТОВ “, това значи, че законовите промени засягат този обект и след 1 октомври 2020 година той ще бъде снабдяван по изискванията на свободния пазар.
Кой ще ме доставя до 1 октомври 2020 година?
До 1 октомври 2020 година Вие ще продължите да получавате сила от EVN Електроснабдяване в ролята му на краен доставчик по контролирани цени, избрани от КЕВР. Според ценовото решение на КЕВР от 1 юли 2020 година тези контролирани цени за небитови клиенти ще са годни до 30 септември 2020 година. През този интервал Вие можете да сключите контракт за доставка на електрическа енергия по свободно контрактувани цени с EVN Електроснабдяване или с различен, определен от Вас снабдител.
Къде мога да намеря информация за настоящи търговци на свободния пазар?
Информация за настоящите търговци може да намерите на уеб страницата на Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО), секция Електроенергиен пазар. Сайтът на ЕСО е наличен ТУК. 
Както плануват оповестените промени в Закона за енергетиката, след 1 октомври 2020 година всички небитови консуматори на електричество ще закупуват ток на свободния пазар и няма да имат контролирани цени. Този развой е стъпка към цялостната либерализация на електроенергийния пазар в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР