Всички бензиностанции са конструирани така, че водачът да може да

...
Всички бензиностанции са конструирани така, че водачът да може да
Коментари Харесай

Чудили ли сте се защо съвременните автомобили се зареждат на бензиностанцията от различни страни?

Всички бензиностанции са конструирани по този начин, че лидерът да може да избере от коя страна да зареди с гориво. Но на какво се дължат тези разлики? Нека създадем едно конкретизиране незабавно и то е, че няма ясни стандарти за местоположението на резервоара (отдясно, отляво или даже откъм гърба на автомобила). Има обаче известна логичност в подреждането на такива детайли, която ще систематизираме в този момент.

На първо място, разбираемо е за какво при колите с ляв волан, каквито са и у нас, резервоарът за гориво нормално се намира от дясната страна. Факт е, че когато шофирате и отбиете на бензиностанция на която колонката е отдясно, ще ви бъде по-удобно да излезете от колата и е по-малко евентуално да ударите вратата на колата в бензиноколонката. Смята се също, че когато вратата на водача и резервоарът за гориво са разграничени от разнообразни страни, бензиновите пари няма да обхванат в салона толкоз бързо, колкото в случай че отворите вратата от страната на капачката на резервоара.

И заради тази причина всички европейски коли, като се изключи английските с ляво придвижване, наложително би трябвало да имат дясно местонахождение на гърлото за пълнене на гориво. Обратно, моделите с назад придвижване от Япония и Обединеното кралство (основно) би трябвало да са основно с контейнер, ситуиран отляво. Но има и изключения. Например множеството коли Citroen са " левичари ": резервоарът за гориво е ситуиран не отдясно, а отляво, обратно на общата европейска наклонност. Единственото изключение е Citroen C5 Aircross, който е с десен контейнер за гориво.

Японските модели имат и модификации с ляв и десен контейнер, според от пазара за съответен модел. Но като цяло японците, в началото ориентират колите си към вътрешния пазар, след което създават същите модели с лява дирекция, само че местоположението на резервоара се резервира отляво.



Много компании следват откритите обичаи в подреждането на резервоарите за гориво. По този метод преобладаващото болшинство от моделите на Volkswagen и BMW имат отвор за резервоара отдясно, а съвсем всички модерни коли от корейската марка Kia са с ляв отвор на резервоара. В последния случай тази класификация се свързва с първичната ориентировка на корейските марки към японския пазар.

Германците изясняват вярното местонахождение на резервоара за гориво от съображения за сигурност - споделят, че в случай че има потребност от доливане на гориво от туба на автомагистралата, тогава водачът ще го направи в профил на пътя и ще е надалеч от трафика. Тоест по този начин е по-безопасно.

Междувременно американските автомобилни производители постоянно се главно от удобството за притежателите. На множеството американски коли капачките на резервоарите за гориво са ситуирани отляво (въпреки лявото придвижване в САЩ). Както се оказва, това е направено, тъй че водачите да не поставят непотребни старания - слизайки от колата незабавно се озовават до бензиноколонката и до отвора на резервоара.

В умозаключение - няколко съвета за хора, които нямат опит в колите. Ако не знаете от коя страна на колата ви е резервоарът за гориво и незабавно би трябвало да решите от коя страна на бензиноколонката да спрете, погледнете арматурното табло. В по-голямата част от колите има стрелка до иконата на бензиноколонката, показваща от коя страна на автомобила се отваря резервоарът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР