Всички български изтребители МиГ-29 да летят до края на експлоатационния

...
Всички български изтребители МиГ-29 да летят до края на експлоатационния
Коментари Харесай

Каракачанов: Ремонтът на МиГ-овете ще е в България, искаме всичките да летят в следващите 7 години

Всички български изтребители МиГ-29 да летят до края на експлоатационния си период. А след техния ремонт идва ред и на бомбардировачите Су-25. Това разгласи министърът на защитата Красимир Каракачанов пред Българска национална телевизия във връзка модернизацията на бойната ни авиация.

Както към този момент е известно страната ни дефинитивно подписа контракт с съветската РСК МиГ за ремонта на родните МиГ-29. Военният министър обаче изрично опроверга информациите, че той ще бъде осъществен в Русия.

„ Договорът с РСК МиГ е за идващите четири години и ремонтите на българските МиГ-29 ще се правят в България, а не в Русия. Частите също ще се купуват от Русия, както и Полша купува елементи за своите бойни ескадрили от производителя им ", разгласи Каракачанов.

Той разгласи, че концепцията му е в идващите 7 години да летят всичките 15 български многоцелеви изтребители МиГ-29, а в това време да се ремонтират и щурмовиците Су-25, от които сега летят 4.

Тези поправки обаче няма да спрат плана за закупуване на нови изтребители.

„ Съветът по защита в Министерството на защитата утвърди плана за закупуване на нов изтребител. Той е в режим на координиране с другите министерства, което лишава две седмици, след което ще тръгне към Парламента. Предложението, което сме създали, е да бъдат изпратени и получени предложения от няколко вероятни компании и страни ", разяснява вицепремиерът.

На предишния конкурс са били изпратени запитвания към Полша и Съединени американски щати за използвани F-16, напомни Каракачанов, а в този момент ще се насочат запитвания както за машини втора употреба, по този начин и за нови. Ще се изпрати и покана към производителите на F-18 „ Боинг ", които са показали интерес. Ще бъдат поканени и производителите на „ Рафал " и „ Юрофайтър ", включително и за нови. Ще се изпрати и предложение до Израел за осъвременени F-16.

„ Поне до този миг, България разполага с 1,5 милиарда Лева ", разгласи военният министър.

Предстои подписване на контракт със „ доста поправена " сума за ремонта на военнотранспортните „ Спартан ", добави Каракачанов.

По отношение на новите бронирани машини за Сухопътни войски Каракачанов означи, че има няколко предложения от разнообразни компании и страни, като главното условие е бронираната машина да се сглоби и поддържа в България от български компании, с цел да може част от парите да останат в българската стопанска система.

Белгийските фрегати от състава на Българските военноморски сили си заслужава да бъдат ремонтирани и поддържани, означи Каракачанов.

Каракачанов разяснява и обстановката в Сирия, като означи, че сходно на военната намеса в Ирак, следствията не са били задоволително добре преценени. В сходна обстановка по думите му са голям брой от страните, в които имаше така наречен „ арабска пролет ". Според Каракачанов спорът в Сирия е отражение на напрежението сред Русия и Иран от една страна, и Съединени американски щати е техните сътрудници от друга.

Каракачанов съобщи, че политиката на България на „ баланс и разговор " би трябвало да бъде подкрепяна и илюстрира позицията на страната по отношение на случая „ Скрипал " и организирането на срещата на върха ЕС-Турция.

„ Ако Европа не се върне към изначалната си концепция за Европа на нациите, тя е обречена на неуспех ", безапелационен е Красимир Каракачанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР