Всички асансьори в пловдивските блокове трябваше да бъдат съоръжени с

...
Всички асансьори в пловдивските блокове трябваше да бъдат съоръжени с
Коментари Харесай

Любопитно! Асансьорен техник разкри какви неща е вадил от шахтите в Пловдив

Всички асансьори в пловдивските блокове трябваше да бъдат съоръжени с по този начин нареченото разговорно устройство в кабината до декември предходната година. Самата разпоредба за сигурност е от 2014 година До края на 2016-а всички трябваше да го имат. Аварийното устройство изпраща на всеки 72 часа есемеси до поддържащите компании за положението на асансьорите. Другата функционалност на тези джаджи е при положение на повреда индивидът в усложнение да може да се свърже с дежурния механик и да бъде измъкнат. Докъде стигнахме и какъв брой културно си служим с устройствата?
В момента 90 % от асансьорите в държавните институции и 80 % в жилищните кооперации са оборудвани с спешни устройства. До края на годината такива паник бутони ще имат всички здания. Такава е оценката на експертите от пловдивските сервизи. Само допреди 6 месеца близо 80 % от асансьорите в блоковете у нас трябваше да бъдат спрени, тъй като нямаха тази директна връзка с техника, който ги обслужва, написа " Марица ".

В началото на годината всички 16. и 19. етажни блокове на ул. " Борба " събираха подписка срещу алармата в асансьора. И мечтаеха наредбата за наложителните бутони да се изгуби някъде в бъдещето, както постоянно става у нас. В единия от блоковете даже се похвалиха, че са купили най-евтината тревога, за която още в магазина им споделили, че е " отпадък ". Но пък икономисали пари.

Въпросните устройства са едни от дребното одобрени механически джаджи, които този път ще минат без наложителната китайска електроника. „ Какъв е този народен нихилизъм! Българските компании са в цялостна кондиция да произведат такива смарт устройства. И двама-трима от тези производители са пловдивски компании. И качеството им е доста високо”, споделя Светлозар Кумчев от компания ФИЛЦБОР.

Той обаче прави оценка наредбата за наложителните асансьорни системи за бърза връзка като непотребна. „ За мен това беше едно излишно вложение на средства. В момента хората се разхождат с по 1-2 телефона в джоба. За какво бяха нужни тези алармени устройства? Това е изцяло непотребен харч”, счита той.

Колегата му Румен Попов от „ Листрейд” е на противоположното мнение. „ Хората не са длъжни да вървят да си хвърлят боклука с джиесем в джоба. А в случай че индивидът, който е затънал е от различен блок и не знае спешния телефон?”, пита той. Според него на разговорните устройства в асансьора би трябвало да се гледа като на промяната на водопроводните тръби. „ За тях всеки вход влага по 4-5 хиляди лв.. Тук приказваме за вложение на 200-300 лв., което не е по-маловажно. В цяла Европа има такива алармени бутони”, напомня Румен Попов.

Монтажът на едно устройство лишава от 2-3 часа до 2 дни. „ Има такива, които и след 2 дни не стават - асансьорите са толкоз стари”, споделя техникът Жоро Симеонов.

Устройствата би трябвало сами да изпращат на всеки 72 часа SMS до сервиза, че машината е в работещо положение и няма механически проблеми. В началото доста входове работиха с SMS-и с предплатени карти. И е имало случаи, когато домоупровителите на блоковете не знаят, че те са са изчерпани. Това обезсмисляше цялата спешна система, описват пловдивски професионални домоуправители.

Сега казусът е решен с пазаруването на платени месечни карти. „ Ние сме избрали такива устройства, които са в действителност умни. Те не могат да се задействат и да ни изпратят сигнал, тъй като някой се усеща уединен и реши да поговори по разговорното устройство. Те ни изпращат сигнал до таблет единствено когато в действителност открият повреда”, изяснява Светлозар Кумчев. За месец устройството би трябвало да изпрати до техника 10 SMS-а и това не натоварва сметките на нито един вход с асансьор.

Не във всички блокове устройствата са чак толкоз „ смарт”, че се включват единствено при същинска повреда. “Клиент ми позвъни в 3 часа през нощта. Не тъй като бе затънал, а с цел да ми заяви, че крушката в кабината е изгоряла”, описа различен механик от сервиз. Негови сътрудници се оплакват, че всеобщо ги викат в късните часове, с цел да вадят ключовете, паднали в дупката на асансьора. “Това е всеобщо събитие - някой се връща пиян у дома, отваря вратата на асансьора и връзката с ключове пада в дупката сред етажа и платформата. От тази дупка съм вадил всичко, което може да се откри в една дамска чанта - персонални, кредитни карти и цели портфейли. Всичко, което човек изважда малко преди да се прибере вкъщи, може да потъне там”, споделя техникът Румен Попов. Според сътрудниците му най-често ги викат приказливите пловдивски дами, който обожават да си приказват по комшийски в коридора на етажа. И до момента в който тече този радушен диалог държат вратата на асансьора отворена. Викали са ме няколко пъти хора, които, до момента в който бабите пляскат мухабет, са на първия етаж и чакат от време на време десетки минути да пристигна асансьор. След това ни се обаждат, че е негоден. Докато отидем, сладката съседска приказка е свършила и машината си работи

Саморемонтът е като самолечението

Случаите на саморемонт са най-опасни, считат техниците. Наскоро първокласен асансьор с плъзгащи се порти от скъпа пловдивска кооперация затънал. Човекът в него е алармирал незабавно по говорилката. След това решил да се освободи самичък. И до момента в който техникът пристигна, мъжът е почнал да напъва плъзгащата се врата и е съумял някак да я отвори. Излязъл е от кабината, само че е развалил значима част от електрониката, която в този момент ще заплаща целия блок.

Кой прави надзора

Държавната организация по метрология и механически контрол (ДАМТН) ревизира дали блоковете имат разговорни устройства за незабавни случаи. При открита липса първо ще се дава гратисен интервал за монтиране, а при наново нарушаване ще се начислява санкция на асансьорните техници и на входа. От организацията акцентират, че времето за реакция от сервиза при натискане на спешния бутон по стандарт е до час. В Пловдив то е много кратко и нормално става единствено за 15-20 минути.
 Какво вадят техниците от асансьорните шахти в Пловдив
 Какво вадят техниците от асансьорните шахти в Пловдив
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР