Всички американски войници и членове на силите на НАТО са

...
Всички американски войници и членове на силите на НАТО са
Коментари Харесай

САЩ се изтеглиха от основната си военна база в Афганистан

Всички американски бойци и членове на силите на НАТО са се изтеглили през днешния ден от главната си база в Афганистан - военновъздушната база " Баграм ", оповестява Ройтерс. Това е планувано в съглашението с талибаните за евакуиране на всички американски военни от страната след траялата 20 години война.

Базата е основана през 2001 година към летището край едноименно афганистанско селце. То е издигнато от Съветската войска през 80-те години на предишния век. Американските военни координираха дейностите си във въздуха и логистичната поддръжка от базата „ Баграм “, която е ситуирана на към 60 км северно от столицата Кабул.

Крайният период, избран от президента Джо Байдън, за евакуиране е 11 септември - годишнината от атентатите на „ Ал Кайда “ в Съединените щати. Споразумението с талибаните за американското евакуиране бе подписано при администрацията на президента Доналд Тръмп.

Базата " Баграм " публично ще бъде предадена на афганистанското държавно управление и въоръжените му сили, като огромното тестване за тях е войната с талибаните, както неразбираемото бъдеще на Афганистан без поддръжката от Съединени американски щати и НАТО.

Талибаните приветстват изтеглянето като „ позитивната стъпка “. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР