Всички актове за имотите на царя са били представени пред

...
Всички актове за имотите на царя са били представени пред
Коментари Харесай

Адвокат за царските имоти: Няма основание за реституция

Всички актове за парцелите на царя са били показани пред съда и са взети поради при изговаряне на правосъдното решение. Не беше потвърдено, че земите са негова благосъстоятелност. Всички парцели, за които се претендира, са строени с пари от бюджета на страната. Доказано е изрично, че според настоящото законодателство парцелите са били държавни. Това сподели юрист Мариана Попова, представляваща страната по проблема с царските парцели в ефира на БТВ.

В текста на закона от 1944 г се показва, че се лишават персоналните имущества на царското семейство. Това е един закон с еднократно деяние. За царска реставрация не можем да приказваме, тъй като няма основан подобен въпрос до в този момент. Изцяло в пълномощията на Народно събрание е да реши във връзка с кои обекти може да има реставрация. Ако фамилията твърди, че това са актовете и земеделските земи са благосъстоятелност на техния дядо, има аграрен закон и можеха да си ги върнат по този начин. Това обаче не е направено, разяснява бранителят.

Наследниците на Фердинанд са доста и те не оспориха правата на страната по този проблем. Само за двама от наследниците парцелите са персонални, а за останалите 8 са държавни. Имотите са били дадени за персонално прилагане на монарха. Ако се смени монархът, тези парцели се дават на него, разясни юрист Попова.

Няма съображение за царската реставрация. Имало е опцията да бъдат върнати от регионалният шеф или от Столична община, все пак има решение на Министерски съвет, подписано персонално от Симеон Сакскобургготски, до момента в който е министър председател. Правилата обаче би трябвало да бъдат спазвани от всички, безапелационен бе юристът.

Разноските по делата за царските парцели са към 2 милиона лв., позволи тя, само че посочи, че ще ги заплати този, който загуби делото. По думите на Попова фамилията на Сакскобургготски към този момент е почнало да заплаща тези разходи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР