Всички административни пречки около подсигуряването на терен за нова Съдебна

...
Всички административни пречки около подсигуряването на терен за нова Съдебна
Коментари Харесай

Подсигурен е имотът за нова Съдебна палата във Варна

Всички административни спънки към подсигуряването на терен за нова Съдебна палата във Варна към този момент са отстранени. Това оповестиха за Moreto.net от Областната администрация.

След издадена заповед на регионалния шеф са конфискувани държавни парцела, представляващи 26 обекта върху някогашната „ Циркова площадка. За задачата са извоювани няколко правосъдни каузи.

Процедурите са завършени и обектите са предадени на Директива за птиците „ Фонд затворно дело “ - Териториално отделение Варна. Със заповед на регионалния шеф от 3 януари е отнето правото на ръководство от Министерството на правораздаването и от Директива за птиците „ ФЗД “ върху въпросния парцел и намиращите се върху него здания. Освен това парцелът е възложен безплатно за ръководство на Висшия правосъден съвет за създаване на правосъдна постройка във Варна, в която да правят активността си всички правосъдни институции.

Приемно-предавателен протокол за частта от имота за правосъдната власт е направен на 26 януари 2023г., сега са в ход механически процедури по документалното отразяване на прехвърлянето.

Инициативата е наложена от битовите условия на работа на правосъдните институции и юридическата общественост в град Варна. Нито една правосъдна институция в морската столица не се обитава в постройка, проектирана и строена за реализирането на правосъдна активност. Такова е ситуацията от основаването на правосъдната власт в града към този момент над 140 години. Това води след себе си редица проблеми.

Липсват задоволително на брой правосъдни зали, а обособените такива са съобразени с архитектурните ограничавания, които слагат постройките. В нито един съд във Варна няма зала, която може да побере повече от 30 гости, по едно и също време, без това да им основава дискомфорт. Битовите условия на работа в постройките не дават отговор на нормативните условия за магистрати, чиновниците, адвокатурата, защитата, конвоиращата активност и жителите.

Особено тежък е този проблем в Окръжния съд, в който от 67 съдии има общо три помещения- по едно за всяко едно поделение, пригодени за правосъдни зали, в които може обикновено да се правораздава. Средно на година в тях се преглеждат над 7000 каузи. Често се преглеждат каузи с висок публичен интерес и с огромен брой участници в правосъдния развой. Производствата са дълги и постоянно не престават допълнително от един заседателен ден, което блокира работата на останалите съдии и забавя други каузи. Справянето е с цената на доста взаимни отстъпки и персонални старания.

Апелативния съд във Варна разполага с една правосъдна зала, в която 21 съдии преглеждат въззивни каузи от 6 окръжни съдилища. Средно на година в тази единствена зала се преглеждат към 2 хиляди каузи.

Критично е ситуацията в Районен съд – Варна. Институцията е ситуирана в бивше общежитие, постройката е с голяма пролука и няма по какъв начин да бъде укрепена. Средно на година в тези условия 55 съдии преглеждат към 30 хиляди каузи.

Административен съд – Варна се намира в етаж от административна постройка. Разполага с 4 зали, като приблизително на година преглежда над 3 300 каузи. Работните пространства са без достъп до пресен въздух и слънчева светлина.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР