Всички 44 сгради, които е трябвало да бъдат санирани по

...
Всички 44 сгради, които е трябвало да бъдат санирани по
Коментари Харесай

Търсят от бюджета пари за санирането на 44 сгради

Всички 44 здания, които е трябвало да бъдат санирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, само че това не се е случило заради липса на задоволително средства, би трябвало да бъдат приключени. Това декларира министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ Считам, че всички 44 здания за които не е обезпечено финансиране следва да бъдат приключени “, декларира районният министър, отговаряйки на депутатски въпрос по отношение на зародилите проблеми при реализацията на Програмата.

През 2016 година, когато са били направени проектите за саниране на тези здания, са били нужни 40 млн. лева Анализите на Министерство на регионалното развитие демонстрират, че тази сума през днешния ден е доста по-ниска от пазарната и надали би провокирала интерес в бъдещите реализатори. По тази причина е належащо тя да бъде обновена.

Финансовият запас за довеждане докрай на всички 44 здания, със подписани контракти за целево финансиране, при актуализация на референтните цени, е в размер на над 72,5 млн. лева


Въпросът, който стои сега е от кое място да дойдат тези пари.

„ Автоматичното включването на постройките от Програмата в Националния проект за възобновяване и резистентност е невероятно поради другите условия по стратегиите и категорично изразеното мнение от Еврокомисията, че средствата от НПВУ не могат да бъдат употребявани за продължение на НПЕЕМЖС към сегашния миг “, декларира министър Цеков.

Той акцентира, че Министерство на регионалното развитие търси опция за обезпечаване на този запас и довеждане докрай на всички здания включени в НПЕЕМЖС със средства от държавния бюджет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР