Вселенският патриарх Вартоломей в интервю за гръцката телевизия ЕРТ отрече,

...
Вселенският патриарх Вартоломей в интервю за гръцката телевизия ЕРТ отрече,
Коментари Харесай

Вселенският патриарх няма да гони руски монаси от Атон. Ако не го провокират

Вселенският патриарх Вартоломей в изявление за гръцката телевизия ЕРТ отхвърли, че има желание да изгони съветските монаси от Света гора, само че загатна, че изискване за това е те да се държат благоразумно.

Интервюто на Вартоломей е обещано във връзка утрешното му посещаване на Света гора, която е в диоцеза на Вселенската патриаршия, оповестява Българска телеграфна агенция.

По мотив изявленията за допустимо изпъждане на съветските монаси от монашеската република, Вартоломей съобщи:

„ Казаха се и се изписаха някои странни работи, че ще отида да изгоня съветските монаси. Това са легенди. Нямам даже желание да пъдя който и да било, мисля, че няма да ме предизвикат да направя нещо сходно. Нека да се държат благоразумно, с цел да не бъде изпъден никой. Това са явни неща. Аз отивам там като поддръжник “.

В средата на май секретарят по интернационалните връзки на Московската патриаршия Димитрий Сафонов сподели, представен от ТАСС, че Руската православна черква се притеснява, че съветските монаси могат да бъдат изселени от Атон. Той се базира на медийни изявления, съгласно които гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис бил дал „ единодушие за изселването на съветското монашество “.

В изявлението си за ЕРТ на въпрос за позицията на Руската православна черква и на съветския патриарх Кирил във връзка с войната в Украйна, Вартоломей отговори:

" Не би било допустимо всички Църкви да не осъдят насилието, войната. Но Руската черква ни разочарова. Не желаех Руската черква и моят брат, патриарх Кирил, да стават това трагично изключение. Не знам по какъв начин той самият може да оправдае себе си пред съвестта си. (...) Трябваше да изправи снага. Защото може някой да отвърне, че е под напън от президента Путин “.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР