Вселената не е съставена от множество галактики, разпръснати из нея

...
Вселената не е съставена от множество галактики, разпръснати из нея
Коментари Харесай

Откриха гигантска „стена“ от галактики

Вселената не е формирана от голям брой галактики, разпръснати из нея на случаен принцип. Така да вземем за пример съществуват групирани структури от галактики, някои от които са толкоз обширни, че са гравитационно обвързани между тях.

Именно сходна конструкция бе открита в южния завършек на небосвода. И тя е голяма – простира се на 1.37 милиарда светлинни години. Откривателите ѝ я нарекоха Стената на Южния полюс.

Въпреки че размерът ѝ е впечатляващ – това е една от най-големите структури в Космоса, които сме откривали в миналото – ние знаем какво тъкмо съставлява. Стената на Южния полюс е гигантска групировка от галактики, събрани в галактическа мрежа - големи влакна от водород, по които те са като перли на огърлица сред големи празнини. 

С картографирането на тези междугалактически влакна се занимава науката космография.

Космографите от университета Париж-Сакле са основали картите с нова техника за разкриване на скрити маси тъмна материя, измерваща особената скорост на галактиките.

Стената на Южния полюс съперничи по величина на Великата стена на Слоун. За съпоставяне диаметърът на Млечния път е 520 милиона светлинни години.

Изледването е оповестено в The Astrophysical Journal.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР