Вселената е огромна бездна, в която предимно преобладава празен вакуум.

...
Вселената е огромна бездна, в която предимно преобладава празен вакуум.
Коментари Харесай

Кой е най-големият познат обект във Вселената?

Вселената е голяма пропаст, в която най-вече доминира празен вакуум. Въпреки тази цялостна празнина, съществуват райони, в които има големи структури. Така да вземем за пример, нашето Слънце е огромна топка от газ и прахуляк, а формирания като мъглявините и галактиките са неведнъж по-големи, написа IFL Science.

Но коя е тази конструкция, която надвишава по размер всички и чието битие безусловно обръща наобратно законите на физиката?

Това е така наречен Велика стена Херкулес-Корона Бореалис, която е повече от два пъти по-голяма от досегашния рекордьор, който е куп от 73 квазара, прочут с името Голямата квазарна група или със сигнатурата Huge-LQG. Този куп се простира на към 4 милиарда светлинни години. Новата конструкция е и 6 пъти по-голяма от Великата стена на Слоун, която е с диаметър от 1.4 милиарда светлинни години.

Учените се натъкнали на новата конструкция, като обозначавали местоположението на експлоадиранията на гама лъчи, за които се допуска, че се появяват при експлодирането на големи звезди. Находката е в посока на съзвездията Херкулес и Корона Бореалис, където в началото били регистрирани прекомерно огромен брой гама лъчи.

Тъй като тази конструкция е толкоз надалеч, нейното отразяване и разчертаване е доста мъчно. Предварителните оценки са за размер от 5.4 милиарда светлинни години, което е необикновено огромен обсег. Всъщност, същината на загадката към сходни структури е, че те са просто прекомерно огромни, с цел да съществуват.

" Теоретичните модели, които разказват образуването на такива структури, опонират на нашите на практика наблюдения ", разяснява Джон Хакила от Колежа на Чарлстън.

Дори още по-озадачаващо, тази стена наподобява продължава да пораства и през днешния ден. Великата стена Херкулес-Корона Бореалис е титанът, който господства познатото ни пространство и всичко друго наподобява незначително, съпоставено с нея. Докато я учат, астрономите не престават да следят нощното небе и кой знае, може би един ден ще се натъкнат на нещо още по-голямо.

 

 

Obekti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР