Вселената е необятна и е пълна с обекти, които или

...
Вселената е необятна и е пълна с обекти, които или
Коментари Харесай

Заснеха един единствен атом с обикновена камера

Вселената е необятна и е цялостна с обекти, които или са прекомерно огромни, или прекомерно дребни, с цел да бъдат видени с невъоръжено око.

За да бъде способно човешкото зрение да схване тези обекти, хората са построили големи телескопи, както и електронни микроскопи, които да обръщат обектите в естествена за нас величина.

Учени нарисуваха "Мона Лиза " с ДНК молекули

Именно този факт прави фотографията на Дейвид Надлингър от Оксфордския университет толкоз впечатляваща. Той съумява да снима индивидуален атом със напълно елементарна камера.

This is a single atom.

This image by David Nadlinger (Oxford) reveals a positively-charged strontium atom held by electric fields.

It absorbs a specific blue-violet coloured laser, and re-emits light particles.

The image won this years annual EPSRC photography award. pic.twitter.com/jo1Tx6qYon
— ABC Science (@ABCscience) 14 февруари 2018 година
В центъра на фотографията се вижда една бледосиня точка - позитивно зареден стронциев атом –

стронциев йон (Стронцият е 38 химичен детайл от Менделеевата означение Sr, спада към алкалоземните метали). Когато йони от този вид са осветени с верен цвят синьо-виолетов лазер, те всмукват светлите частици и ги излъчват назад.

Надлингър осъзнал, че в случай че настрои камерата си за задоволително дълга експонация, би съумял да улови това лъчение в цифрово изображение. За задачата той отива в лабораторията на Оксфордския университет и слага статива на камерата по този начин, че тя да успее да снима йона, затворен във вакуумирана среда.

Откриха рисунки на младия Нютон върху стена в дома му

За да добиете визия какъв брой дребен е обектът на това изображение, имайте поради, че дистанцията сред двете иглички е 2 мм – жестоко казано, колкото диаметърът на общоприети спагети. Бледосинята точка в центъра на изображението в действителност е йонът, само че в случай че би трябвало да бъдем почтени, това не е действителният му размер, а просто светлината, който той връща от лазера.

НЕВЕРОЯТНИ ИЗОБРЕТЕНИЯ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ВИДЕНИ САМО В ЯПОНИЯ

Може да видите истинската фотография с по-висока резолюция и опция за приближаване ТУК.

„ Идеята да видя един единствен атом с невъоръжено око ми се стори

като мост сред микроскопичния свят и нашата макроскопична действителност “, споделя студентът. „ След няколко пресмятания разбрах, че числата са на моя страна. Тогава една спокойна неделя отидох в лабораторията с камера и статив и бях заплатен със фотографията на една дребна светлосиня точка “, споделя пред медии той.

На 12 февруари 2018 фотографията на Надлингър печели премията на петото международно годишно издание на състезанието за научна снимка на английския съвет за изследвания в областта на инженерството и физиката ( U.K's Engineering and Physical Sciences Research Council или EPSRC).

Учени: до 17 години ще бъдем безсмъртни

EPSRC е главният спонсор на изследванията в областта на физиката и инженерството във Англия. В състезанието са взели присъединяване повече от 100 научни фотоси, измежду които фотографията на един атом, уловен с елементарна камера, не е единствената спираща дъха и объркваща съзнанието.

„ Всяка година сме впечатлени от качеството и творчеството на участниците в надпреварата ни и тази година не беше изключение. Те желаят да покажат на света хубостта на науката и инженерството “, споделя проф. Том Роддън, изпълнителен шеф на организацията.

Всички фотоси от състезанието могат да бъдат видени в уеб страницата на организацията.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram!

Във видеото горе вижте няколко впечатляващи нередактирани фотоси

Вижте още и нашата поредност от три елементи:

Спорни изобретения: Александър Бел и телефона

Спорни изобретения: Томас Едисън и крушката

Спорни изобретения: Маркони, Тесла и още за радиото
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР