Всекидневно нарастват случаите на коронавирус в страната. Болниците са препълнени, ...

Всекидневно нарастват случаите на коронавирус в страната. Болниците са препълнени,

Лекари: Кривата нараства, не сме стигнали платото!

Всекидневно набъбват случаите на ковид в страната. Болниците са претъпкани, само че съгласно лекари е оптимистично да чакаме, че сега е пикът на четвъртата Коронавирус вълна у нас. "Смятам, че нещата ще продължат да се утежняват, тъй като броят на открити инфектирани посочва, че кривата набъбва и не сме стигнали платото ", съобщи пред Българска национална телевизия доктор Иван Колчаков - анестезиолог и член на УС на МБАЛ "Софиямед ".Още по темата27 окт 2021 07:473727 окт 2021 07:1211527 окт 2021 07:00432

"Най-важните запаси в опазването на здравето към този момент са изчерпани - това е човешкият фактор. Огромна илюзия е да се броят кревати и здравни заведения, тъй като те не лекуват. Специализираните екипи, които правят реанимация, са огромен недостиг и без пандемия. А в този момент ние сме разграничени по формации, които би трябвало да поставят грижи за болните от COVID-19, а в това време и останалите заболявания действат. Така че дефицитът на фрагменти е извънредно изострен - освен на лекарите, а тук са и сестрите, и санитарите ", разяснява той.

По думите му е трагично държанието на българските жители, които не осъзнават, че отговорността за техния живот и здраве е лична, а не на лекарите, не на здравната система, а още по-малко на политиците ".

"Българските жители трябваше да се възползват оптимално бързо, като хората в цивилизованите страни, и да се имунизират ", добави доктор Колчаков.

Заместник-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров, съобщи, че цялата здравна системата е застанала един до друг, с цел да поеме тежестта на болестта.

"И частни, и общински, държавни лечебни заведения еднообразно поемат тежестта. Ваксинацията работи, когато е всеобща ", безапелационен беше той.

По думите му българите са приеле имунизацията като акт на самостоятелна отбрана, а тя е въпрос на групова вина - да застанем един до друг против един незабележим зложелател, който лишава човешки животи, и да се погрижи за другия, за по-слабия, за по-възрастния.

"Тежестта на тази борба се поема най-много от лекарите, медицинските сестри, санитарите и по-малко от обществото ", акцентира той.

Източник: dnes.bg