Всеки знае от суеверие, че не е хубаво да се

...
Всеки знае от суеверие, че не е хубаво да се
Коментари Харесай

Ето защо никога не бива да подарявате часовници

Всеки знае от поверие, че не е хубаво да се подарява часовник, а в случай че някой получи часовник като подарък, би трябвало да го откупи с няколко дребни монети. Това вярване потегля от една легенда за ядосан часовникар и китайски император.

В китайския императорски двор живял надарен часовникар, който трябвало да съблюдава единствено едно изискване в работата си – направените от него часовници не трябвало да се повтарят, а всеки в двора да разполага с неповторим аксесоар за отмерване на времето.

Въпреки че това изискване му коствало скъпо, тъй като не можел да употребява материалите си повторно, часовникарят бил удовлетворен от работата си и правил часовници в продължение на 15 години против положително възнаграждение.

Нямало изгледи в миналото да бъде сменен, до момента в който в двореца не дошъл юноша с в действителност изумителен часовник. Върху него изобретателно бил направен нефритен змей, а механизмът бил ситуиран в красиво златно яйце. На всеки час яйцето се отваряло и се чувал благозвучен звън.

Императорът бил очарован от часовника и го назначил за новия дворцов часовникар, като изгонил остарелия. Той напуснал града и се заканил един ден да отмъсти на императора.

Години по-късно при китайския император пристигнала красива гостенка, която декларирала, че му носи специфичен подарък. Върху подложка от абаносово дърво тя му подала часовник от опал, който светел от вътрешната страна. Бил заобиколен от рубинени цветя и малахитови дървета, а в двата му края били ситуирани красиви златни пауни.

Императорът бил във екстаз. Той изискал да заплати часовника на девойката, само че тя отказала да одобри пари и декларирала, че подаръкът е направен особено за него.

Изминала единствено година от визитата ѝ, а императорът се разболял тежко. Нито един лек не облекчил заболяването и в страната се подготвили за неговата кончина. Тогава се появил остарелият часовникар и признал, че девойката, която пристигнала преди година, била негова щерка, а часовникът – негово откритие.

В жаждата си за отплата той настроил часовникът да отброява последната година живот за императора.

В древността се вярвало, че часовникарите имат нечисти сили, тъй като съумяват да основат откритие, което отмерва времето. Вярвало се също, че в случай че пожелаят, могат да настроят часовника по този начин, че да отброява последните минути от живота ви.

Според легендата всеки часовникар има дарбата си от господ Хронос и единственият метод да се отмие отрицателната сила е посредством дребни монети, с които да откупите часовника си. Приемайки монетите, злото към този момент няма сили над вас.

Източник: sanovnik.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР